12. septembar 2023 12:25

Vučić: Ukazao sam Lajčaku na pitanje bezbednosti Srba na KiM, ponoviću u četvrtak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Ukazao sam Lajčaku na pitanje bezbednosti Srba na KiM, ponoviću u četvrtak

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

NIŠ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izajvio je danas da je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku ukazao na problem bezbednosti građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

Upitan, povodom prebijanja 21-godišnjeg Strahinje Petrovića iz Gračanice, da li će u Briselu ukazati na problem bezbednosti Srba na KiM, on je rekao da će to učiniti u četvrtak na sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine. 

"Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim i u četvrtak ću ukazati na taj problem", rekao je Vučić prilikom obilaska početka radova na izgradnji fabrike austrijske kompanije Palfinger u Nišu.

Trojica nepoznatih Albanaca, pretukla su Strahinju Petrovića iz Gračanice, na putu prema selu Dobrotin, nedaleko od Lipljana.

Izbori možda i pre 2. marta, odgovor do kraja meseca

Vučić je izjavio da je pročitao pismo dela opozicinih stranaka po kojima izbori treba da budu održani najkasnije do 2. marta i istakao da će oni do kraja meseca dobiti odgovor, kao i da će izbori možda biti i pre 2. marta. 

"Pročitao sam pismo stranaka bivšeg režima, tu je 95 odsto njih iz bivšeg režima. Oni kažu da izbori moraju da budu raspisani do kraja decembra, što znači da bi se održali najkasnije, po njima jer oni su bogovi, do 2. marta. Dobro, ali videću možda bude pre toga. Do kraja meseca će dobiti odgovor", rekao je Vučić u Nišu na pitanja novinara da li je pročitao pismo opozicije i šta misli zašto se opozicionari plaše povećanja cenzusa, sa tri na pet odsto. 

Rekao da su predstavnici opozicije odmah mogli da kažu, a ne da četiri meseca lažu da su protiv izbora i da prete kako će da ga prebiju, vešaju, na lomači da spale, da će plutati po Dunavu ako ih raspiše. 

"A sad traže da ih raspišem do kraja decembra, ali su možda mislili da budu održani do kraja decembra, ko će znati", rekao je Vučić. 

Primiću građane brzog Broda po povratku iz UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će primiti građane Brzog Broda kod Niša kako bi se rešio problem u vezi sa izgradnjom dalekovoda.

Vučić je na obeležavanju početka radova na izgradnji fabrike austrijske kompanije Palfinger u Nišu, pred sastanak sa predstavnicima kompanije, rekao novinarima da će primiti građane Brzog Broda čim se bude vratio iz Njujorka, sa Generalne skupštine UN.

Građani Brzog Broda se protive izgradnji nadzemnog dalekovoda u svom naselju.

Problem građana Brzog Broda biće rešen

Vučić je istakao da će problem građana niškog naselja Brzi Brod koji protestuju zbog izgradnje dalekovoda biti rešen. 

"Još jednom da kažemo za Nišlije da će biti rešen problem u naselju Brzi Brod. Da bi ste znali o čemu se radi, tu su predviđeni dalekovodi, ali građani traže da idemo ispod zemlje, a to je gotovo nemoguće. I u tim nemogućim zahtevima s jedne strane - da Niš ima dovoljno električne energije, a sa druge strane - da građani Brzog Broda i Medijane budu zadovoljni morate da pronađete rešenje. Nije pitanje koliko će to da košta, jer u tom slučaju bismo to rešili, već je pitanje možemo li da pronađemo tehničko i tehnološko rešenje", rekao je Vučić prilikom obilaska početka radova na izgradnji fabrike austrijske kompanije Palfinger u Nišu.

Obećao je građanima Brzog Broda da predstavnici vlasti, kako je rekao, neće izlaziti iz kancelarija dok ne pronađu rešenje za taj problem.

"Mi smo dobili danas i zahtev za korićenje suvodolskog kanala koji je pravio probleme ljudima. To je investicija oko 2,4 miliona evra. I preuzećemo to na sebe, a to je dobra vest i za gradonačelnicu i sve ljude u Nišu", naglasio je Vučić.