12. septembar 2023 13:51

Petar Borović: Uvek sam za elektronske cigarete, ako je pušač na putu da ostavi duvan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Borović: Uvek sam za elektronske cigarete, ako je pušač na putu da ostavi duvan

Foto: Tanjug video

BEOGRAD  - Kardiolog i član Saveza Srbije protiv pušenja Petar Borović izjavio je danas za Tanjug da su elektronske cigarete manje štetne i bolje, samo u slučaju kada je pušač na putu da ostavi duvan.

Rekao je da standardna cigareta ima drugačiji sastav od elektronske, i da je prilikom kontrole ustanovljeno da se u elektronskoj cigareti nalaze nikotin, eterična ulja i E vitamin, što je, kako je naveo, znatno bolje u poređenju sa standardnom cigaretom koja ima 7600 otrova i puno dima.

"Jedna cigareta stvara oko tri litre dima, puta 22,3 miliona dnevno pušača, puta 20 cigareta, to je ogromna količina dima. Ovde nema ništa", naglasio je on.

Kako je objasnio, prilikom odvikavanja, pušaču je važno da ima nešto i da to nešto ima žar, odnosno diodu, da ima dim, u ovom slučaju vodenu paru, što čini elektronsku cigaretu idealnom u ovom slučaju.

"U duvanu se nalazi puno hemikalija, dodato je 12 odsto otrova, da bi vezali pušače. I sad on ne može da ostavi i muči se. Postoje ketridži, punjenja sa punom doza nikotina, pola doze nikotina, četvrt doze nikotine i nula nikotina. On se polako spušta, prešao je na manju dozu i na kraju ostavlja duvan", rekao je Borović i napomenuo da ako se ne stave neki ukusi u elektronske cigarete, poput voćnih, deca i da ih probaju, neće im se dopasti i ostaviće ih.

Istakao je da standardne cigarete prave puno zdravstvenih problema, srčane udare, moždane udare, sve oblike raka i da pogoršavaju bolesti.

Dodao je da se, prema sprovedenom istraživanju, kod teških pacijenata koji su bili pušači i imali celebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, prilikom prelaska na elektronske, problematika drastično smanjila.

"Elektronska cigareta nije prevara. Važno je koja se tečnost dodaje. Zakonodavac bi trebalo to da reguliše i uvede rigoroznije kontrole. Ako biram od dva zla manje, ja sam uvek za elektronsku cigaretu", rekao je Borović.