19. septembar 2023 14:26

Jelena Begović: Učenici Matematičke gimnazije su najbolji ambasadori Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Učenici Matematičke gimnazije su najbolji ambasadori Srbije

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Matematička gimnazija u Beogradu proslavila je danas 57 godina postojanja, a najboljim učenicima ove gimnazije, osvajačima medalja, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić uručio je laptopove.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je na proslavi da Matematička gimnazija, iz ugla Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ima veliku ulogu u razvoju tehnologija, inovacija i nauke u Srbiji i da su kroz godine učenici ove škole postizali izuzetne rezultate, zbog čega se mogu nazvati najboljim ambasadorima Srbije.

"Ovo nije samo škola, ovo je začetak naučnog centra koji će, kao i do sada, i u budućnosti oblikovati buduće stručnjake, buduće lidere i naučnike - one od kojih naša budućnost već danas zavisi", istakla je Begović.

Prema njenim rečima, napredne nastavne metode i "kurikulumi" u ovoj gimnaziji ne samo da pripremaju učenike za buduće akademske izazove, već ih motivišu da razmišljaju kritički, inovativno i da se bave istraživačkim radom.

“To je ono što Srbiji treba", rekla je Begović i dodala da u svetu u kojem su informacije vrlo lako dostupne prava vrednost obrazovanja nije u onome što znamo, već u onome kako ćemo to znanje da upotrebimo i kako ćemo rešiti izazove sa kojima se sve više suočavamo, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Dodala je da se matematika često naziva univerzalnim jezikom i da predstavlja temelj svih nauka, tehnologije, inženjerstva i mnogih drugih oblasti.

Prema njenim rečima, osim praktične primene, matematika je prelep oblik umetnosti, način razmišljanja i alat za rešavanje mnogobrojnih problema, zbog čega obogaćuje naše živote.

Zahvaljujući matematici, kako je naglasila Begović, učenici Matematičke gimnazije moći će da se bave svim zanimanjima koja danas znamo, ali i onima koja su tek pred nama.

"Potrebni su nam ljudi koji razmišljaju široko i inovativno i koji mogu da nam pomognu da kreiramo bolju budućnost. Ispred Vlade Srbije i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija mogu da kažem da jedva čekam da neke od vas vidim kako postajete deo naše naučne zajednice", naglasila je Begović.

Proslavi su prisustvovali i ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i državni sekretar Ministarstva prosvete Ivica Radović.

Skupština Srbije usvojila je 19. februara 2019. godine odluku da Matematička gimnazija bude proglašena za instituciju od posebnog nacionalnog značaja, a to priznanje je ova škola dobila zbog izuzetnih rezultata, pre svega na međunarodnim naučnim takmičenjima, ali i zbog uspešnih naučnih karijera nekadašnjih učenika.