25. septembar 2023 13:05

Orlić se sastao sa predsednikom Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orlić se sastao sa predsednikom Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije

Foto: TANJUG/KABINET PREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije (SNPKK) Kine Hu Venžongom koga je informisao o izuzetno teškoj situaciji na KiM i zahvalio Kini na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

On je istakao i da odnose Srbije i Kine karakteriše čelično prijateljstvo, uspostavljeno zahvaljujući, pre svega, predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu, saopšteno je iz parlamenta.

Orlić je rekao i da je krivac zbog situacije na KiM premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

„Sve što taj čovek radi, jesu pokušaji da dovede do otvorene eskalacije i etničkog čišćenja nad Srbima na KiM. U odgovoru predsednika Vučića ponovljen je naš jasan stav da Srbija nikada neće priznati tzv. „Kosovo“. Kurtijeve naoružane bande moraju neizostavno da napuste prostor na kojem žive Srbi, da prekinu sa maltretiranjem srpskog naroda i izazivanjem otvorenog sukoba“, poručio je Orlić.

Naglasio je da većina država članica UN danas stoji na istim pozicijama sa Srbijom i poštuje Povelju UN.

„Hvala NR Kini koja je u poštovanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta uvek bila najčvršća i najjasnija“, rekao je Orlić i naglasio da Srbija pruža jasnu podršku politici „Jedne Kine“.

On je pozdravio što su u delegaciji i predstavnici Generalne privredne komore Šangaja i vodećih šangajskih privrednih kompanija, i izrazio spremnost da se odlična saradnja između Skupštine Srbije i SNPKK nastavi i u budućnosti, saopšteno je iz parlamenta.

Hu Venžong je poručio da je, među ciljevima njegove posete, razmena iskustava sa prijateljskom Srbijom po pitanju organizacije EKSPO 2027, s obzirom da je 2010. godine Šangaj bio domaćin međunarodne specijalizovane izložbe, koja je, kako je naglasio, donela Kini brojne rezultate i benefite.

On je rekao da je uveren da će održavanje EKSPO 2027 u Beogradu čitavoj Srbiji dati novu snagu i predstavljati dodatni podstrek za ekonomski razvoj.