26. septembar 2023 10:51

Marko Blažić: Raspoređivanje snaga KFOR-a i Euleksa je ključno u ovom momentu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Blažić: Raspoređivanje snaga KFOR-a i Euleksa je ključno u ovom momentu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je rapoređivanja snaga KFOR-a i Euleksa na severu Kosova i Metohije ključno u ovom momentu, kako bi došlo do deeskalacije.

Napominje da je puna odgovornost na međunarodnoj zajednici, pre svega na snagama KFOR-a koji imaju svoje prisustvo na terenu, da se krene u deeskalaciju, kako situacija na KiM ne bi prerasla u opšti oružani sukob, što je, dodaje on, vrlo moguć scenario.

On smatra da u ovom momentu nije moguće da se specijalne policijske kosovske snage povuku sa severa KiM, jer je, kako kaže, premijer pirvremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti dobio jedan jak alibi za raspoređivanje svojih snaga na severu, iako je to suprotno i od povelje UN, rezolucije 12 44 ali i Briselskog sporazuma.

"Ovo je posledica i jedan logičan sled okolnosti gde smo imali začarani krug na dnevnom nivou, fabrikovanja incidenata i kontinuiranog nasilja koje sprovodi Aljbin Kurti, od hapšenja Srba, prebijanja, pucnjave, setimo se kako su pucali na dečake koji su sekli badnjak, fizički napadi. Ljudi su se bojali za svoj život i desilo se ono što odgovara Aljbinu Kurtiju, Srbi su se digli na oružje", rekao je Blažić i dodao da sukob nije smeo da se desi, ali da treba imati razumevanja i objašnjavati zašto je do toga došlo.

Komentarišući stav Brisela i Vašingtona sa jedne, a Moskve sa druge strane po pitanju nove krize na KiM, rekao je da Moskva nema svoje prisustvo na terenu, a da Brisel i Vašington moraju da rasporede snage, urazume Kurtija i da moraju da budu svesni činjenice da je predsednik Aleksandar Vučić državno rukovodstvo Srbije, koja je godinama upozoravala da će doći do sukoba i da je Kurtijev cilj da Srbiju uvede u sukob sa NATO paktom.

"Mi vidimo da su nihove reakcije na žalost bile spore, i oni dirketno snose odgovornost za ovo što se desilo zato što ga nisu urazumili i nisu prekinuli taj začarani krug nasilja koji je Kurti sporovodio nad srpskim življem u našoj južnoj pokrajini", naglasio je on.

Govoreći o istrazi o ubistvu dvojice Srba, koju će Srpska lista tražiti, istakao je da audio snimak u kom se čuje razgovor kosovskih policajaca koji govore da ranjenom Srbinu ne treba pružiti pomoć, nije za čuđenje s obzirom da su pripadnici kosovske policije naslednici OVK.

Kako je naveo, državno rukovodstvo Srbije treba da povede kontinuirane razgovore sa srpskim narodom na severu KiM koje je u jako velikom strahu, da uspostavi maksimalno poverenje između Beograda i Srba na KiM, i da im predsednik Vučić predoči da ovo što se desilo nikako ne odgovora Srbiji, već da samo odgovara Kurtiju.

"Kroz taj razgovor, koliko god on bio težak, i možda u ovom momentu nerealan, će uroditi plodom. To je jedini put koji ja vidim da se krene ka deeskalaciji i da se velike diplomatske pobede koje smo ostvarili, prenesu na teren i da Srbi konačno osete boljitak i slobodu življenja", zaključio je Blažić.