26. septembar 2023 15:10

Ministarstvo za evropske integracije obeležilo "Evropski dan jezika"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za evropske integracije obeležilo "Evropski dan jezika"

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U okviru obeležavanja Evropskog dana jezika, Ministarstvo za evropske integracije danas je u Palati Srbije otvorilo "Regionalnu konferenciju o pripremi nacionalne verzije pravnih tekovina EU", koju zajednički organizuje sa Regionalnom školom za javnu upravu (ReSPA), a zatim je na Trgu Republike sa Dečijim kulturnim centrom Beograda organizovalo manifestaciju za najmlađe koji su imali priliku da se upoznaju sa evropskim jezicima i kulturom.

Zamenica šefa misije Saveta Evrope Nadia Ćuk otvorila je manifestaciju "Evropski dan jezika" na Trgu Republike i istakla da su jezičke raznolikosti uslov međukutlurne komunikacije.

"Zadovoljstvo mi je da otvorim Evropski dan jezika koji proslavljamo svake godine 26. septembra i to od 2001. godine zajedno sa Evropskom komisijom. Jezička raznolikost je naše kulturno nasleđe, ona nam pomaže da cenimo sve različitosti i da razumemo da je različitost naša snaga", rekla je Ćuk.

Dodala je da je 700 miliona Evropljana širom Evrope u 46 država članica Saveta Evrope podstaknuto da uči različite jezike bez obzira na godine.

"Mi u Savetu Evrope čvrsto verujemo da je jezička raznolikost oruđe kojim se može postići veće međukulturno razumevanje i da je ključni element u našem bogatom kulturnom nasleđu", rekla je Ćuk.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji je povodm Evropskog dana jezika podsetila da se u Evropi govori 280 različitih jezika i da su 24 jezika zvanični jezici Evropske unije.

"Želim da pozdravim ambasadu Portugala koja je deci obezbedila veliki broj pištaljki i time dodatno doprinela današnjoj atmosferi", rekla je Halačeva.

Sekretarka za kulturu Gradske uprave grada Beograda Nataša Mihailović istakla je da je jezik čaroban alat koji nam omogućava ne samo razgovor, već i izražavanje svojih misli i osećanja i da se na taj način spajamo sa ljudima iz različitih krajeva sveta.

"Deca su budućnost i naučiti različite jezike je korak ka boljem razumevanju i saradnji u globalnom društvu, a kroz ovo iskustvo razvijate veštine koje će vam pomoći u budućem putovanju kroz život. Jezik je most koji spaja ljude, a vi ste budući mostograditelji spremni da gradite veze širom sveta", rekla je Mihailović.

Manifestaciju Evropski dan jezika, koji se proslavlja od 2001. godine u svim državama Evrope, organizovali su Ministarstvo za evropske integracije i Dečji kulturni centar Beograd, u saradnji sa Delegacijom EU, Savetom Evrope, klasterom EUNIC, Deskom Kreativna Evropa i Gradskom upravom grada Beograda.

Najmlađi posetioci imali su priliku da se na štandovima državnih institucija, ambasada i kulturnih centara upoznaju sa kulturama i jezicima raznih evropskih zemalja, ali i da učestvuju u nagradnom kvizu i uživaju u poslasticama.

Osim programa na štandovima, kvizova, kratkih lekcija jezika i predavanja o različitim kulturama, prisutni će imati prilike da uživaju i u zabavnom programu i nastupu Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, nastupu i času plesa Beogradskog igračkog centra i performansima koje su pripremili učenici beogradskih škola.

Na štandu Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji decenijama organizuje Međunarodni susret dece Evrope "Radost Evrope", najmlađi posetioci imali su priliku da se upoznaju sa pojmovima iz "Rečnika prijateljstva" koje je povodom osnivanja manifestacije "Radost Evrope" osmislio Duško Radović, da učestvuju u igri memorije i da igrajući se sa oslikanim kockama u prostoru slažu fotografije evropskih gradova.

Publika je imala priliku da vidi i prezentaciju grafičke radionice – ručno izrađene obeleživače za knjige kao i otiske rađene klasičnim grafičkim tehnikama.