28. septembar 2023 17:31

Žigmanov: U svakom demokratskom društvu važne su inicijative civilnog društva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: U svakom demokratskom društvu važne su inicijative civilnog društva

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I DRUŠTVENI DIJALOG

VRANJE - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov učestvovao je na Okruglom stolu pod nazivom "Kulturna diplomatija i mladi - most razvoja bugarsko-srpskih odnosa" i istakao da su u svakom demokratskom društvu izuzetno važne građanske inicijative organizacija civilnog društva.

Govoreći na temu "Kulturna diplomatija kao instrument za borbu protiv predrasuda i diskriminacije", Žigmanov je podvukao da su u svakom demokratskom društvu izuzetno važne građanske inicijative organizacija civilnog društva, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

"Te inicijative su neposredni glasovi građana, koji se okupljaju oko interesa koji žele da artikulišu. Ukoliko su one u saglasnosti sa politikama koje kreiraju i sprovode vlasti, utoliko se efikasnije ostvaruju zacrtani ciljevi" istakao je ministar danas u Vranju.

Dodao je da sve to postoji u projektu Srpsko-bugarskog centra: omladinski aktivizam, interkulturna razmena i edukacija, zatim podrška saradnji dva naroda i dobrosusedski odnosi, kao i pospešivanje evropskih integracija, što je prioritetni spoljnopolitički cilj Srbije.

Domaćin skupa bio je predsednik Bugarsko-srpskog centra Darko Anačkov, a prisutni su bili i zamenica ministra za turizam i omladinu Ivana Antonijević, ambasador Bugarske u Srbiji Petko Dojkov, generalni konzul u Nišu Dimitar Canev i pomoćnik gradonačelnika Grada Vranja za lokalni privredno-ekonomski razvoj, zaštitu i unapređenje životne sredine i upravljanje projektima Milan Ilić, zaključuje se u saopštenju.