1. oktobar 2023 12:39

Različiti kriterijumi za Srbe i Albance

Izvor: TANJUG

podeli vest

Različiti kriterijumi za Srbe i Albance

Foto: Shutterstock.com/Milan Adzic, ilustracija

BEOGRAD - Privremene vlasti u Prištini, ali i međunarodna zajednica, nazvali su trojicu Srba ubijenih prošle nedelje u selu Banjska teroristima, međutim isti taj kriterijum nisu imali pre osam godina kada je grupa albanskih terorista upala u Severnu Makedoniju i ubila osam pripadnika bezbednosnih snaga, a oko 40 ranila.

Tačnije, tadašnja vlast u Prištini odlučila je da za porodice Albanaca osuđenih za terorizam izdvoji 219.000 evra.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u tekstu objavljenom 2017. godine, piše da je vlada u Prištini, na čijem čelu je u to vreme bio Ramuš Haradinaj donela odluku za pokrivanje troškova članova porodica onih koji su osuđeni za umešanost u ili ubijeni tokom dvodnevne borbe sa policijom u makedonskom gradu Kumanovu u maju 2015. godine.

Inače Krivični sud u Skoplju je 2. novembra 2017. godine izrekao doživotne kazne za sedmoricu od 37 optuženih etničkih Albanaca optuženih za umešanost u dvodnevnu pucnjavu sa policijom u Kumanovu, dok je većina ostalih dobila duge zatvorske kazne.

Trinaest osoba osuđeno je na 40 godina zatvora, šest na 20 godina, jedno na 18 godina, dvoje na 14 godina, dvoje na 13 godina, a dvoje na po 12 godina zatvora. Četvorica od 37 optuženih oslobođena su optužbi.

Optuženi su proglašeni krivima za terorizam, bilo za učešće ili pomoć u dvodnevnoj pucnjavi sa makedonskim snagama bezbednosti u kojoj je poginulo 18 ljudi, uključujući osam policajaca, u gradu, objavio je tada BIRN i dodao da su mnogi od 37 optuženih poreklom sa Kosova i da se radi o bivšim pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Birn je naveo da je zbog presude bilo protesta na KiM, a da je Haradinaj pozvao predstavnika Prištine u Skoplju na konsultacije.

Nakon dešavanja u selu Banjska, predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je podsetio na događaj u Kumanovu, pre svega jer tada niko nije pripadnike Kumanovske grupe nazivao teroristima već borcima za slobodu, dok se Srbija osuđuje zbog toga što je proglasila Dan žalosti zbog svih ubijenih.

"Srbija je odredila Dan žalosti zbog tragičnih događaja, zbog smrti svih ljudi. Iz ugla Ustava RS svi su državljani naše zemlje. Srbija ima Dan žalosti i zbog trojice ubijenih Srba i zbog ubijenog policajca. To je civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka", rekao je ranije prošle nedelje Vučić.