2. oktobar 2023 11:12

Petković: Aljbin Kurti nastavio teror protiv srpskog naroda na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Aljbin Kurti nastavio teror protiv srpskog naroda na KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je jučerašnjim hapšenjem Lazara Janićijevića premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavio sa terorom prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Petković je, na konferenciji za medije rekao da je je juče, dok su građani KiM želeli da se u Vrnjačkoj Banji oproste od svog sugrađanina Stefana Nedeljkovića kosovska policija uhapsila Lazara Janićijevića. 

"On je zaustavljen na prelazu Jarinje, dok je u koloni želeo da se odveze u Vrnjačku Banju i oprosti od Stefana Nedeljkovića tu je brutalno uhapšen izveden iz automobila i odveden u pravcu Prištine", rekao je Petković.

Dodao je da je dan pre toga specijalna kosovska policija pretukla trojicu građana srpske nacionalsnosti koji su išli u šumu po drva.

Srbima ne treba pomoć onih koji pucaju na njihovu decu već sloboda

Petar Petković je rekao danas da će Kancelarija za KiM zajedno sa Vladom Srbije nastaviti da se bori kako bi sačuvala tu slobodu, ali pre svega mir srpskom narodu na KIM, jer kako je istakao, "ako toga nema iseljavanja će se nastaviti, Kurti će ostvariti svoj cilj".

"Vi vidite kako izgleda kada upadnu sa dugim cevima u bolnice, kada za zaustavljaju ljude na ulicama. Danima nakon 24. septembra upadali su u kuće i u Banjskoj i na drugim mestima i maltretirali ljude", rekao je Petković.

Ocenio je da je očigledno da srpski narod na KiM ne može više da trpi teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Srbi koji su napustili prostor KiM oni pre svega strepe za svoje porodice. Neki su napustili tko što su se cele porodice iseleii. Negde samo članovi porodice su se iselili. Oni planiraju da u jednom trenutku sa sobom povuku celu porodicu", rekao je Petković i dodao da će se Vlada Boriti kako bi Srbi na KiM opstali.

Euleks mora da preuzme dužnost, zašto nije učestvovao u istrazi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da je ključno pitanje za Euleks zbog čega nije učestvovao u istrazi nakon incidenta u Banjskoj 24. septembra. 

"Na delu je progon i etničko čišćenje Srba od strane Kurtija. Zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost i reaguje u skladu sa svojim mandatom, a da ne govore da ne mogu da naređuju kosovskoj policiji, jer izgleda kosovska policija njima može da naređuje", ukazao je Petković na konferenciji za novinare.

Dodao je da niko ne traži od KFOR-a i Euleksa da stane na "srpsku stranu" već se samo traži da budu objektivni i neutralni. 

"Prošlo je sedam dana i još nema odgovora zašto je Euleks bio odbijen. Ako neko misli da će vreme da izbrše to naše pitanje, neće, insistiraćemo na tom odgovoru", rekao je Petković. 

U dopisu sam od Euleksa tražio detalje sa obdukcija ubijenih Srba

Petar Petković uputio je još jedan zahtev šefu misije Euleksa Đovani Pjetru Barbanu u kome traži da otkrije ime, kvalifikacije, profesionalno iskustvo člana te misije koji je prema dopisu Euleksa u svojstvu nadgledanja prisustvovao tokom obdukcija tela trojice Srba poginulih u Banjskoj kao i da dostavi nalaze pribavljene prilikom obdukcije.

U dopisu je tražio i dostavljanje podataka o datumu i vremenu kada su obdukcije započete i kada su završeni za svakog umrlog pojedinačno, ali i o ukupnom broju sudskih lekara/specijalista sudske medicine koji su bili uključeni u obdukcije.

Takođe, upitao je i da li je bilo i drugih sudskih lekara/specijalista sudske medicine osim onih koji su na platnom spisku Instituta za sudsku medicinu u Prištini, a da su bili uključeni u bilo koji od ovih obdukcija i, ako jeste, koja su njihova imana, i po kom osnovu su oni bili uključeni.

Petković je u dopisu upitao i da li su obavljeni rendgenski i CT pregledi skenerom na svakom telu pre ispitivanja i obdukcije, kao i da li su ti pregledi obavljeni na svakom telu nakon ispitivanja i obdukcije?

Zbog izostanka reakcije međunarodne zajednice, Kurti sve brutalniji

Petković je istakao da je u potpunosti izostala reakcija međunarodne zajednice na dešavanja koja su se tokom prethodnih dana desila na teritoriji Kosova i Metohije i ocenio da je zbog toga premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sve brutalniji. 

Odgovarajući na pitanje novinara da li je međunarodna zajednica reagovala na bilo koji način, direktor Kancelarije za KiM rekao je da Srbija nije dobila nikakvu povratnu rekaciju sa njihove strane, kao i da Euleks već danima ne odgovara na dopise koji su im upućeni.

"Nema odgovora na ključna pitanja u vezi sa obdukcijom.  Ne znamo da je na njoj bio prisutan predstavnik Euleksa, šta su međunarodni organi radili tog dana, kako je sve to izgledalo, da li su čistili tela od baruta ili šta već", rekao je Petković.

Dodao je da to ukazuje da nešto kriju, jer kako kaže, nisu dozvoli srpskoj strani da prisustvuje obdukciji, niti je dozvoljeno Euleksu da započne sopstvenu istragu.