3. oktobar 2023 15:40

Maja Popović razgovardala sa Aleksom Šeferom o reformskim aktivnostima u pravosuđu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Popović razgovardala sa Aleksom Šeferom o reformskim aktivnostima u pravosuđu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE / ZORAN NIKOLIĆ

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović predstavila je danas koizvestiocu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju Akselu Šeferu rezultate reformskih aktivnosti koje su, nakon usvajanja ustavnih amandmana, sprovedene u oblasti pravosuđa i zahvalila se na podršci koju Savet Evrope pruža Srbiji u uspostavljanju visokih standarda demokratije i ljudskih prava.

Popović je Šeferu predstavila normativne okvire koji regulišu nadležnosti, način rada i izbor članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, kao i ulogu tih organa u jačanju pravne sigurnosti i vladavine prava, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ministarka je sagovornika obavestila da su u skupštinskoj proceduri Predlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i Predlog zakona o Ustavnom sudu, koje je pripremilo Ministarstvo pravde, a čije se usvajanje očekuje u oktobru. Ona je naglasila da je u toku i izrada neophodnih podzakonskih akata za potpunu primenu novih pravosudnih zakona.

Sastanku su prisustvovali pomoćnici ministra pravde Branislav Stojanović i Vladimir Vinš, vršilac dužnosti šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i sekretar Monitoring komiteta Saveta Evrope Agnješka Šklana, navodi se u saopštenju.

Šefer, koji boravi u poseti Srbiji od 2. do 4. oktobra, sastao se sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a razgovarao je i sa predstavnici poslaničkih grupa u parlamentu.