4. oktobar 2023 16:37

Zoran Anđelković: Priština ne može da potražuje ništa od Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Anđelković: Priština ne može da potražuje ništa od Beograda

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Nekadašnji predsednik Izvršnog veća za Kosovo i Metohiju Zoran Anđelković ocenio je danas, povodom najave Prištine da će raspisati poternicu i tražiti izručenje Milana Radoičića, da je reč o marketinškom potezu, navodeći da tzv. Kosovo nije član Interpola.

"U tom smislu ne mogu da potražuju ništa od Beograda. Beograd za ono što smatra da je učinjeno od strane državljana Srbije vodi postupke, i to radi zbog sebe, a ne zato što u Prištini neko misli ovako ili onako", rekao je Anđelković za Tanjug.

 

Anđelković je istakao da ovo nije prvi takav potez Prištine.

"Razne marketinške poteze smo mi čuli iz Prištine, oni služe da se nahrane lobisti koji sve ovo vreme vode kampanju protiv Srbije. Videli smo i ovih dana i kada nemaju dovoljno informacija dovoljno je da čuju nešto i da osude Srbiju i optuže da je u nečemu učestvovala, a u čemu su učestvovali neki građani, očito po svom nahođenju, iako to nije bilo korisno za Srbiju, a zašto su to oni uradlii, to oni najbolje znaju", rekao je Anđelković.

Anđelković je podsetio na veliki broj slučajeva za koje nikada niko nije odgovarao, niti su podignute optužnice, između ostalog, stradali su i brojni srpski policajci.

"Nije ovde reč samo o ubistvu policajaca i vojnika, reč je i kidnapovanju značajnog broja njih, ali i civilnog stanovništva, da pomenemo nekoliko događaja, ubistvo u Radonjićkom jezeru, kidnapovanje u Orahovačkom okrugu, Belaćevac, da ne govorimo o drugim zločinima koji su činjeni protiv civilnog stanovništva i protiv pripadnika i sprske i albanske nacionalnosti", rekao je Anđelković.

Bilo je, kako kaže, takvih događaja i posle dolaska KFOR-a i UNMIK-a na KiM, pored ostalog, ubistvo žetelaca.

"Do danas nemamo nikakav ishod o tome, da ne govorimo o Goraždevcu gde je likvidirano dete koje se kupalo, o Podujevu i autobusu kad su odlazili na zadušnice. Mi imamo sijaset tih događaja i pre 1999. i posle 1999. godine. Nije bilo nikakvih optužnica, nije bilo nikakvih verovatno ozbiljnih istraga čim se nije došlo do nekog optužujućeg predloga ili nekog krivičnog gonjenja", rekao je Anđelković.

 

Ukazao je da se protiv Srba na KiM u poslednjih godinu dana "izmišljaju optužnice", da se ljudi hapse, zadržavaju i bez njih.

"Kada su Srbi na dnevnom redu, kao i kada je reč o ovom poslednjem događaju, onda je sve dozvoljeno", rekao je Anđelković.