26. decembar 2022 21:40

Danica Grujičić posetila pacijente u Pirotu i Nišu: Državno zdravstvo pokazalo da se bez njega ne može

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danica Grujičić posetila pacijente u Pirotu i Nišu: Državno zdravstvo pokazalo da se bez njega ne može

Foto: Tanjug video

NIŠ - Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla je sve povređene u akcidentu sa curenjem amonijaka u Pirotu koji su hospitalizovani u pirotskoj bolnici i Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, i izjavila je da su svi pacijenti van životne opasnosti kao i da je zadovoljna načinom na koji je zdravstveni sistem odreagovao.

"Državno zdravstvo pokazalo je da se bez njega ne može", rekla je Grujičić novinarima posle obilaska hospitalizovanih u UKC Niš i dodala da su među pet pacijenata zadržanih u Pirotu u bolnici i dva vatrogasca koji su pomagali da žrtava ne bude.

Prema njenim rečima, svi hospitalizovani u Pirotu su van životne opasnosti, a među njima je i jedan strani državljanin, kako je rekla, ''naš zet iz Turske koji je je imao oštećenje očiju, ali već danas bolje vidi''.

U pirotskoj bolnici pregledana su, kako kaže, 44 pacijenta, dvoje je upućeno u Niš, gde je hospitalizovano troje dece i svo troje je jutros pušteno kući.

"Ostalo je pet pacijenata u Pirotu - četiri su na pulmologiji i jedan koji ima malo drugačije simptome, malo ga je bolela glava, povraćao je, kao da se nagutao amonijaka, a ne da ga je udahnuo, on je na kardiologiji. Svi su stabilni, van životne opasnosti", rekla je ministarka.

Dodala je da je u Nišu pored šestoro odraslih hospitalizovano i troje dece.

Među njima je, kako kaže i najteže povređen pacijent, koji je udahnuo amonijak, i uz sve je povređen i u saobraćajnom udesu.

"Ima serijsku frakturu rebara. Međutim, i on je van životne opasnosti. U Nišu se nalazi i jedan bugarski državljanin", izjavila je Grujičić i dodala da je htina pomoć juče nakon akcidenta imala 32 prevoza.

Dodala je da će u slučaju čoveka starog 74 godine koji je preminuo nakon dolaska u bolnicu u Pirotu biti urađena obdukcija.

"Međutim, to je pacijent koji je bio kardiološki i neurohirurški bolesnik. On je nađen u svom automobilu. Sada se može postaviti pitanje ko mu je dao dozvolu da vozi ako je bio neurohirurški pacijent jer može da dobije epileptični napad. Možda njegov udes nema nikakve veze sa incidentom", rekla je ona.

Navela je da ostaje da se vidi kakve će posledice biti po životnu sredinu.

"U svim vodovodima vrednost amonijaka i svih toksičnih materija danas je u nivou normalnog. Što se tiče vazduha, već je izdato saopštenje", rekla je Grujičih.

Izrazila je zahvalnost ljudima iz kriznog štaba kolegama, medicinskim sestrama, kolegama u Nišu, Beloj Palanci i Pirotu koji su reagovali na pravi način kada je došlo do tog ekološkog incideta.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić rekao je da je u toj ustanovi pregledano 15 pacijenata i da niko nema težu kliničku sliku.

"Ove dve žene sa iritacijom rožnjače koje imaju problema sa vidom ostaće koliko je potrebno. Pratićeno sve pacijente koliko bude potrebno, i nadamo se da incident neće ostaviti po njih teže posledice. Svi pacijenti će, uključujući i bugarskog državljanina, pre Nove godine biti kući", rekao je on.