13. oktobar 2023 12:11

Miroslav Stojanović: Važno da argumenti Srbije budu ubedljivi i jasni na sednici SB UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Stojanović: Važno da argumenti Srbije budu ubedljivi i jasni na sednici SB UN

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović izjavio je danas da je neophodno da na sednici Saveta bezbednosti UN, o Kosovu i Metohiji 23. oktobra, na kojoj će biti prisutan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, argumenti Srbije budu ubedljivi i jasni, u situaciji gde će Srbija biti izložena kritikama jednog dela tog tela UN.

Stojanović je za Tanjug rekao da su sednice Saveta bezbednosti uvek važne, i dodao da je Srbija pre nekoliko meseci tražila hitnu sednicu SB UN o Kosovu, koja je bila odlagana.

"Da je ta sednica bila održana u to vreme, bila bi povoljnija za Srbiju. Sada će posle Banjske verovatno biti velikog varničenja na sednici. Veoma je važno što je Srbija na neki način podigla sam nivo učešća. Odlazi predsednik države, tako da je sada pitanje da se naša pozicija artikuliše na veoma ubedljiv način i da u toj situaciji gde ćemo biti izloženi velikim kritikama jednog dela tog tela UN, u toj užarenoj atmosferi argumenti budu ubedljivi i jasni", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti bi po propozicijama UN trebalo da bude jedino telo koje može da odlučuje o ključnim zbivanjima u svetu, ali napominje da je on odavno nemoćan.

"Bio je čak paralisan i u vreme hladnog rata kada su tih pet zemalja koje raspolažu pravom veta, uvek mogle da blokiraju to važno telo koje može da daje neku vrstu signala kada se krene u neku vrstu oružane intervencije, da bi se pacifikovao jedan deo sveta ili da bi se sprečili ratovi, u čemu nije uspeo", rekao je Stojanović i dodao da Savet bezbednosti jeste neka tribina na kojoj se određene teme vidljivije izvlače na svetsku pozornicu.

Stojanović smatra da postoji opasnost da se rat na Bliskom istoku razlije izvan granica Pojasa Gaze i Izraela.

"Postoji pritisak međunarodne zajednice da se to spreči, i veliko upozorenje zemljama koje bi mogle da uđu u sukob, da se to ne čini jer onda nema kraja. Opasno je zbog toga što je ovo prvi put da je jedna zemlja, koja ima jak vojni bastion i veliki vojni kapacitet, pokazala da je ranjiva. Sada u toj ranjivosti Izrael će ići na žestoku odmazdu", rekao je on.

Napominje da je evakuacija Gaze na kojoj Tel Aviv insistira, da se više od milion ljudi iseli u mali ćošak Pojasa Gaze, veoma dramatična, i dodaje da se kopnenom ofazivom Izraela, koju premijer Izraela Banjamin Netanijahu najavljuje, mogu uvući prijatelji i zaštitnici Palestine u sukob.