14. oktobar 2023 10:38

Marko Matić: Neophodno je naći balans u medijima u izveštavanju o slučaju "Ribnikar"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: Neophodno je naći balans u medijima u izveštavanju o slučaju "Ribnikar"

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Marko Matić iz Centra za odgovorne medije ocenio je danas da prezastupljenost u medijima slučaja zločina u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" dovodi do oživljavanja trauma, zbog čega je bitno pronaći balans.

"Svakako nastavlja se traumatičan slučaj, znam da to podiže tiraže, ali smatram da postiže samo oživljavanje trauma. Taj slučaj mora da dobije sudski epilog. Odgovornost roditelja će biti utvrđena na sudu, dokazi su prikupljeni, optužnica je podignuta. O tome neće odlučivati ni novine, ni advokati, ni tužilaštvo", rekao je Matić za Tanjug.

On takođe smatra da je uloga tužilaštva da odgovori na sva pitanja medija.

Navodi i da će biti neophodno da se izmeni zakon o krivičnoj odgovornosti, i da se starosna granica za tu odgovornost spusti na 14 ili 15 godina.

Govoreći o najavi predstojećih izbora, Matić smatra da ulazimo u "utakmicu" u kojoj se ništa ne podrazumeva.

"Sve stranke će morati da maksimalno uđu u kampanju i angažuju mnogo resursa", naveo je Matić.

Prema njegovom mišljenju, u fokusu će ponovo biti pitanje Kosova i Metohije, "tema koja uvek šteti vlasti", jer, kako kaže, "uvek ćete biti osuđeni da niste uradili dovoljno".

Kad su u pitanju rezultati prvih anketa, Matić kaže da ga iznenađuje rezultat Zavetnika i Dveri, da su jači od SPS i da imaju 11 odsto.

"To je jako loš signal, i govori vam da će Kosovo biti ponovo glavna tema. Moramo da preduzmemo ozbiljne mere da to sprečimo, a oni moraju da otvoreno predstave posledice svog programa. Ružno je da manipulišu emocijama naroda", zaključio je Matić.

On je govorio i o, kako je rekao, pritiscima koji su usmereni ka tome da Srbija ne ostane na proevropskom putu.

"Oni su se zaoštrili kada je počeo rusko-ukrajinski sukob. Deo jedne vrste desnice, koji ne veruju u potencijal srpskog naroda širi samo mržnju i nanosi štetu Srbiju. Mi moramo da imamo projekciju toga kako želimo da ova zemlja izgleda za 50 godina i ako želimo u EU moramo da razmišljamo strateški i racionalno", rekao je Matić.