14. oktobar 2023 13:15

Jovanović i Martinović obišli su karavan "Digitalne ekspedicije" u Grockoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovanović i Martinović obišli su karavan "Digitalne ekspedicije" u Grockoj

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

GROCKA - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović obišli su danas karavan "Digitalne ekspedicije" u Grockoj.

Ministri su najpre obišli stand Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a zatim i radionice za decu i penzionere, posvećene unapređenju digitalnih veština i upoznavanju sa osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti.

Jovanović je iskazao zadovoljstvo što je karavan digitalne ekspedicije posetio opštinu Grocka i podsetio da je ideja pokrenuta pre dve godine na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, te da je odlučeno da karavan obiđe svaki grad i opštinu u našoj zemlji.

"Specifičnost ovogodišnjeg karavana i ove ekspedicije je što naročitu pažnju poklanjamo najstarijim sugrađanima", rekao je on.

Naveo je da se iz tih razloga u svakom gradu i opštini u Srbiji, zajedno sa Udruženjem penzionera, oprema digitalni kutak gde će najstariji moći da stiču digitalna znanja, a organizuju se i mladi iz lokalnih samouprava da im pomognu u edukaciji.

Dodao je da zahvaljujući znanju o digitalnim veštinama koje najstariji dobijaju kroz radionice karavana, lako usvajaju nove tehnologije i, između ostalog, stiču znanje kako da koriste društvene mreže.

"Važno je što je deo ovogodišnjeg karavana i fond PIO, odnosno šalter, gde penzioneri mogu da se prijave za penzionersku karticu. Interesantan je podatak da je do ovog trenutka skoro 600 institucija omogućilo različite pogodnosti kada je u pitanju pružanje usluga i prodaja robe penzionerima koji imaju penzionerske kartice", rekao je Jovanović.

On je pozvao sve institucije da se priključe akciji pružanja pogodnosti penzionerima.

"Ministarstvu informisanja i telekomunikacija je bitno da kroz ovaj digitalni karavan promovišemo naš Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu koji pruža i proaktivnu i reaktivnu podršku deci, roditeljima i nastavnicima preko broja 19833 ili preko portala pametno i bezbedno.gov.rs", rekao je Jovanović.

Martinović je naveo da je danas imao priliku da se uveri da i najmlađi i najstariji građani Grocke uspešno koriste informacione tehnologije.

Dodao je da je u Srbiji do sada dva miliona i dvadeset pet hiljada građana otvorilo nalog na portalu eUprava, te da se svake nedelje povećava broj onih koji su digitalno aktivni i koriste usluge tog portala.

"Srbija je pokazala da može uspešno da se nosi sa zadatkom digitalizacije kompletne naše javne uprave i lokalne samouprave i državne uprave i pokazalo se da i naši službenici i građani mogu za reletivno kratko vreme da steknu visok nivo digitalne pismenosti i da koriste sve pogodnosti koje i m pružaju saveremene informacione tehnologije. Drago mi je što smo videli da i najmlađi i najstariji u Grockoj koriste sve usluge koje se nalaze na portalu eUprava", rekao je on.

Ministar je naveo i da je do sada 985.000 penzionera preuzelo svoje penzionerske kartice sa kojima mogu da ostvaruju različite pogodnosti.

Predsednik Gradske opštine Grocka Dragan Pantelić iskazao je zadovoljstvo što je digitalni karavan posetio Grocku i dodao da je to dobra prilika da se unapređuje digitalno znanje najmlađim i najstarijim građanima.

"Ovo je značajnao da bismo pomogli najmlađima i najstarijima da idemo u korak sa svetom, jer je drugo vreme sada, sve je digitalizovano", rekao je on.

Karavan "Digitalna ekspedicija" se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion.