18. oktobar 2023 12:33

Vučić: Sa Kinom potpisano 18 sporazuma, rekordan broj i strateški značaj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Sa Kinom potpisano 18 sporazuma, rekordan broj i strateški značaj

Foto: Tanjug video

PEKING - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

"Verujem da ono što smo postigli u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama", naglasio je Vučić.

"Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put,  potpisano je čak 18 sporazuma - rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma", rekao je Vučić novinarima.

Nastaviću da insistiram na formiranju ZSO,to je međunarodno pravna obaveza

Aleksandra Vučić je rekao danas u Pekingu da će nastaviti da insisitra na formiranju ZSO, jer je to međunarodno pravna obaveza koju, kako je rekao, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi da ispuni. 

Na pitanje novinara da je za Kurtija sadašnjost Kosova bez ZSO i da bi formiranje ZSO bilo fatalan udarac za ustav tzv. Kosova, Vučić je rekao da je to za Kurtija i budućnost i da jasno govori da neće i da ne želi da formira nešto što je međunarodno pravna obaveza.

"Ja sam kriv za razliku od onih što ga toliko vole u Srbiji i što tražim poštovanje međunarodnih obaveza i nastaviću da to radim", rekao je on.  

Azija i Afrika su naša budućnost uz dalji nastavak evropskog puta

Predsednik je rekao danas novinarima u Pekingu da će Srbija imati ofanzivan nastup prema afričkim zemljama, dodajući da sledeće godine planira da sa dvoje ministara dva puta obiđe po 10 afričkih zemalja.

Na pitanje da li ima u perspektivi oblike saradnje sa zemljama afričkog kontinenta, budući da je ranije rekao da će se ekonomski fokus prebaciti i na zemlje azijskog i afričkog kontinenta, Vučić je rekao da planira da sledeće godine obiđe sa ministrima dva puta do deset zemalja na afričkom kontinentu, dodajući da verovatno i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ima svoje planove u tom smislu.

Vučić je rekao da su Azija i Afrika svakako naša budućnost, "uz razume se dalji nastavak evropskog puta".

NBS razmišlja da uključi kineski juan u svoje devizne rezerve

Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kineski juan u svoje devizne rezerve, izjavio je danas u Pekingu Aleksandar Vučić.

Vučić je na prvoj sesiji foruma održanog u okviru inicijative "Pojas i put" istakao da je Kina drugi najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je trgovinska razmena dve zemlje u proteklih deset godina porastala 185 puta. 

"Od januara 2015. godine kineski juan je na spisku naših valuta za mađunarodno tržište i Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kinesku valutu u svoje devizne reserve", rekao je Vučić i ukazao da Srbija i Kina imaju povećanu i intenzivnu saradnju u sektoru finansija i bankarstva.

Uspeli smo da predstavimo Srbiju kao slobodarsku, nezavisnu i uspešnu zemlju

"U Kini sam imao veliki broj bilateralnih sastanaka i razgovora sa liderima, sa ruskim predsednikom sam još nekoliko reči razmenio, u Kini smo mnogo toga imali da čujemo, naučimo i uspeli da predstavimo Srbiju kao slobodarsku, nezavisnu, uspešnu zemlju", rekao je predsednik Srbije.

Predstojeći izbori biće izbor između prošlosti i budućnosti

Predsednik Vučić rekao je danas da će predstojeći izbori biti izbor između prošlosti i stranaka bivšeg režima koje bi da vrate zemlju u prošlost i budućnosti u koju vode oni koji su svojim odgovornim pristupom pokazali da Srbija može biti bogatija da ima više zaposlenih, više izgrađenih pruga, puteva, bolnica, stadiona i svih ostalih stvari koje su neophodne.

"Na narodu je da izabere, mi ćemo naravno volju građana priznati, a moje je da čestitam pobedniku. Ja vidim da su oni u svoju pobedu sigurni, a mi koji ne gledamo u prošlost i koji želimo da gledamo u budućnost borićemo se i pokušati da pobedimo", rekao je Vučić u Pekingu odgovarajući na novinarsko pitanje da li opozicione stranke imaju veće šanse za pobedu ukoliko izađu zajedno na izbore i da im to predlažu neki izvori iz inostranstva.

Vučić je istakao da su tu važne tri stvari i da će više o tome govoriti 21. oktobra, na obeležavanju 15 godina od osnivanja SNS-a u Šapcu kada će pored njega govoriti i predsednik stranke Miloš Vučević.