19. oktobar 2023 15:18

Apelbaum: Nijedna zemlja ne bi smela da dozvoli da joj ode čovek kao Tesla

Izvor: TANJUG

podeli vest

Apelbaum: Nijedna zemlja ne bi smela da dozvoli da joj ode čovek kao Tesla

Foto: Shutterstock.com/vkilikov, ilustracija

BEOGRAD - Zvaničnik Minstarstva za inovacije, nauku i tehnologiju Izraela Ami Apelbaum ocenio je da svaka vlada mora da sašluša pojedinca koji kaže da ima ideju koja će promeniti svet, ma kako ona zvučala, kako joj se ne bi dogodilo da neko poput Nikole Tesle ode u svet.

Apelbaum je to rekao na panelu "Ulaganje u biotehnološke inovacije za pronalazače", u okviru međunarodne konferencije "Budućnost tehnologije" u Beogradu.

Prema rečima Apelbauma, koji je i predsedavajući borda izraleske asocijacije inovatora, investicije u biotehnologiju prepuštene su privatnom sekotru što nije najbolje rešenje.

Naglasio je da je bio u Muzeju Nikole Tesle i da se i tu može videti da tog genija, pronalazača koji je imao sjajne ideje koje su šokirale svet, niko nije hteo da sasluša.

"Zato je morao da ode u svet i upravo zato moramo da se postaramo da svaki čovek sa ma koliko ludom idejom koja može da promeni svet može da prosperira u svojoj zemlji, da radi za boljitak svog društva i šire", rekao je Apelbaum.

Dodao je da upravo Teslin primer pokazuje koliko je važno da takvi ljudi ostaju u zemlji, da joj omoguće uspeh, rast, razvoj i propseritet.

Apelbaum je podsetio da se biotehnologija razvija ubrzano u poslednjih 10 godina. To polje izuzetno napreduje, naročito oblast biotehnologije, sekvenciranje genoma i paralelno i gotovo nezavisno skupljanje podataka, kazao je.

Veštačka inteligencija napreduje najbrže moguće, a ako se pogledaju oba polja razvoj je najbriži u istoriji čovečanstva, rekao je izraelski zvaničnik.

"Ako posmatamo biologiju i veštačku inteligenciju i podatke nismo daleko od tačke u kojoj ćete moći da testirate lek na određenom čipu za bolest jetre i moći da skratite vreme za testiranje određeneog leka", rekao je Apelbaum.

Podsetio je da smo svi mogli da vidimo da je kovid promenio pravila igre, da su i nauka, biotehnologija i biološko spajanje sa inženjeringom spasili ljudsku vrstu na ovoj planeti.

Najvažniji element u radu valde mora biti, kako je naglasio, kreiranje ekosistema koji omogućava nekoliko stvari i upozorio da nije dovoljno da u fokusu budu samo strart ap kompanije, jer bi izostanak velikih kompanija doveo do neuspeha.

'U Izraleu želimo da doprinesemo ekonomskoj vrednosti, ne samo u našoj državi već i u svetu. Zato je potebno pratiti globalna dešavanja među kojima je i globalno zagrevanje zbog kojeg biljke trpe. Zato je neopohodno promeniti njihov genetski sastav i učiniti ih otpornijim na slušu i na slanu vodu", rekao je on.

Dodao je da su zato važne investicije u poljoprivredu u veštačko meso i proteine koji ne dolaze iz životinja već iz laboratorija.

Podsetio da će upravo zahvaljujući razvoju biotehnologije lekari moći da se oslanjanju na globalnu bazu podataka iz koje će za par sekundi videti genome pacijenata sa sličnim bolestima i iz nje crpeti podatke o terapiji koju će primeniti na pacijentu, bez potrebe da se, kao do sada oslanjanju, na pretpostavke i institkt.

"Mašine neće zameniti doktore već će dati alate koje će im pomoći da donose odluke na bazi podataka", rekao je on i naglasio da sve to treba da prate propisi, jer niko ne želi da se kompromituje privatnost pojedinca.

On je ocenio i da će danas otvorena Međunarodna konferencija "Budućnost tehnologije" u Beogradu biti snažan i bitan događaj koji će nam omogućiti pripreme za budućnost.

Čelnik Fonda za inovacije Ivan Rakonjac naglasio je da je BIO4 projekat jedan od galvnih pokretača razvoja biotehnologije.

Dodao je da je cilj vlade da unapređuje biotehnologiju na više nivoa, što podrazumeva i umrežavanje saradnje.

Prema njegovim rečima, raspisan je poziv za ulaganje u biotehnolgoiju i tenrutno je u toku proces procene prijava.