19. oktobar 2023 15:55

Dražić: Birački spisak je uređeniji nego ikada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dražić: Birački spisak je uređeniji nego ikada

Foto: TANJUG/MDULS

BEOGRAD - Predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sastali su se danas sa predstavnicima Misije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR), i tom prilikom naglasili da će nastaviti saradnju, te kontinuirano raditi na praćenju tačnosti i potpunosti podataka o građanima u biračkom spisku.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić je tokom razgovora sa predstavnicima ODHIR-a istakla da se Jedinstveni birački spisak kao jedinstvena centralizovana baza podataka vodi od 2012. godine.

Kako se navodi u saopštenju, ona je dodala da je to ministarstvo omogućilo građanima da na portalu eUprava izvrše proveru podataka u biračkom spisku i da, ukoliko je potrebno, mogu da podnesu zahtev za upis ili promenu podataka.

Ona je podsetila da je birački spisak ogledalo drugih evidencija i da je mnogo toga urađeno na njegovom povezivanja sa drugim evidencijama koje se vode o građanima.

Zbog toga je, kako je Dražić poručila predstavnicima ODHIR-a, ova baza podataka uređenija nego što je ikada bila.

Sastanku, koji je održan u zgradi Ministarstva prisustvovali su i zamenik šefa Odeljenja za izbore ODIHR Ulvi Ukhundlu, službenik ODIHR za posmatranje izbora Ksenija Dašutsina i predstavnik Sekretarijata Parlamentarne skupštine OEBS Stefani Kolčano.

Kako je saopšteno, oni su iskazali su interesovanje za pitanja koja se tiču vođenja evidencije o biračima u Srbiji.

Ranije danas, sa Misijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) susreo se i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, koji je nakon sastanka rekao da SNS nema razloga da bilo šta krije i da širom otvara vrata svakom ko želi da prati izborni proces u Srbiji.

Sa predstavnicima Misije se u sredu se sastala i šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović koja je rekla da im je prenela stav SPS-a da se pokazalo kao greška smanjenje izbornog cenzusa i da bi on trebalo da se vrati na na pet odsto.