19. oktobar 2023 16:21

Zukorlić i Žigmanov potpisali Sporazum o saradnji stranaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zukorlić i Žigmanov potpisali Sporazum o saradnji stranaka

Foto: TANJUG/DSHV/ MILOŠ PERIĆ

BEOGRAD - Predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov potpisali su danas sporazum o saradnji njihovih stranaka koja, kako ističu, ima za cilj jačanje položaja nacionalnih zajednica u Srbiji.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju te dve stranke, Zukorlić je istakao značaj saradnje te pozvao ostale nacionalne stranke manjinskih naroda da se pridruže njihovom savezu.

Kako je naglasio, njihova namera je da šire saradnju s drugim strankama koje predstavljaju nacionalne zajednice, sa ciljem formiranja jedinstvenog saveza usmerenog na pitanja nacionalnih manjina.

Zukorlić je potvrdio i da su razgovarali o budućim parlamentarnim izborima, ističući želju za proširenjem saradnje kako bi zajedno predstavili programe njihovih stranaka i stekli veću podršku naroda.

Žigmanov je naglasio važnost zajedničkog delovanja s SPP-om kako bi postigli veći efekt u ostvarivanju ravnopravnosti.

On je istakao da je važno da se dosledno primenjuju manjinska prava, kao i poštivanje kulture sećanja prema nevinim žrtvama bošnjačkog i hrvatskog naroda.

U saopštenju se dodaje da tekst potpisanog sporazuma obuhvata važnost demokratije, vladavine prava i ravnopravnosti svih građana Srbije, naglašava potrebu za celovitom integracijom svih zajednica u "srbijansko društvo", uz očuvanje njihovog nacionalnog identiteta.