28. decembar 2022 12:43

Srećko Đukić: Međunarodna zajednica neće dozvoliti oružani sukob na Kosovu i Metohiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srećko Đukić: Međunarodna zajednica neće dozvoliti oružani sukob na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Diplomata Srećko Đukić ocenio je da međunarodna zajednica neće dozvoliti da se dogodi oružani sukob na Kosovu i Metohiji, ali smatra da je sada momenat da Beograd pokaže svoju "političku dalekovidost" i preduzme hrabre korake u razrešenju krize.

Đukić navodi da je međunarodna zajednica do sada reagovala blago na krizu na Kosovu i Metohiji, ali smatra da neće dozvoliti da dođe do oružanog sukoba na tom prostoru i da je to za nju crvena linija.

 

"Imam utisak da je međunarodna zajednica prepustila rešavanje tog problema Prištini i Beogradu. Ne bi trebalo da čekamo reagovanje međunarodne zajednice, sami treba da tražimo izlaz iz krize koja je stvorena", rekao je Đukić za Tanjug uz ocenu da su joj doprinele obe strane.

Dodao je da je sada momenat da Beograd pokaže svoju političku dalekovidost i da preduzme hrabre korake u razrešenju krize koja može da dovede do neželjenih posledica.

 

Na pitanje koje diplomatske korake bi trebalo preduzeti kako bi se rešila kriza na Kosovu i Metohiji, Đukić kaže da Srbija verovatno preduzima diplomatske korake, da ima telefonske razgovore sa međunarodnim akterima, ali, da to, kako je rekao, nije dovoljno.

"U ovakvim situacijama treba se oslanjati i na javnu diplomatiju, misije ministra spoljnih poslova u Brisel, Berlin, Prag ili u neke druge prestonice", ocenio je Đukić.

On je poručio je da je važno da se kosovski problem predstavi i javnosti u međunarodnoj zajednici i političkim faktorima, jer, dodaje, to što je na našoj agendi pitanje Kosova na prvom mestu, ne znači da je i drugima.

Dodao je da pored specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara postoje i neki drugi, kako kaže, važniji akteri koje bi trebalo detaljno upoznati ne samo sa trenutnom kosovskom krizom, već i sa našim stavovima i kada je reč o rešavanju kosovskog problema.

Na pitanje šta očekuje da će se u narednom periodu dešavati na Kosovu i Metohiji, Đukić kaže da se situacija komplikuje svakim danom, ali da će se međunarodna zajednica uključiti ukoliko bude postojala opasnost od oružanog sukoba.

"Ubeđen sam da međunarodna zajednica nije spremna da ono što je ulagala već 30 godina u Kosovo i Metohiju i Zapadni Balkan tek tako prepusti i da se to tek tako upropasti. Dobro su poznati vojni kapaciteti i jedne i druge strane i nema sumnje da Kfor kao predstavnik NATO i NATO alijansa imaju mogućnosti da to spreče", zaključio je Đukić.