25. oktobar 2023 12:46

Li Ming: Saradnjom u nauci unapređujemo saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Li Ming: Saradnjom u nauci unapređujemo saradnju

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Srbija i Kina i saradnjom u oblasti nauke dodatno unapređuju bilateralne odnose koji su susretom predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga u Pekingu, tokom trećeg Foruma "Pojas i put",” podignuti na novi nivo, izjavio je danas ambasador Kine Li Ming.

Ambasador Li Ming je to naveo na 66. Međunarodnom sajmu knjiga, gde je posetio štand Centra za promociju nauke zajedno sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacuja Jelenom Begović.

"Današnja aktivnost podrazumeva podizanje bilateralne saradnje na viši nivo, kao što je to bio i nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Đinpinga u Pekingu kojim je podignut nivo odnosa i saradnje naše dve zemlje", rekao je ambasador.

Na štandu Centra za promociju nauke u saradnji sa ambasadom Kine organizovan je program "Direktno iz svemira" tokom kojega je prikazan film u kojem su astronauti sa kineske svemirske stanice Tjangong odgovarali na pitanja dece iz Srbije.

Održana je i promocija publikacije izložbene postavke Vlade Srbije "Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve" na 65. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća.

Treći Forum Inicijative za međunarodnu saradnju "Pojas i put" održan je 17. i 18. oktobra u Pekingu, u svetlu desetogodišnjice inicijative "Pojas i put" koju je pokrenuo kineski predsednik, a okupio je zvaničnike iz 130 zemalja i međunarodnih organizacija.