27. oktobar 2023 14:53

Aleksandar Mitić: Važno je što je Vučić ostao pri čvrstim stavovima o nepriznavanju Kosova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Mitić: Važno je što je Vučić ostao pri čvrstim stavovima o nepriznavanju Kosova

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Naučni saradnik instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić ocenio je danas da je važno to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu ostao pri najčvršćim stavovima po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno nepriznavanja tzv. Kosova i njegovog članstva u UN.

"Stavovi predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju neprihvatanja priznanja Kosova i njegovog članstva u UN su logični. Važno je da se doprinese tome da se Kosovo ne tretira kao odvojeni entitet na međunarodnom planu", rekao je Mitić za Tanjug povodom sastanaka koje je Vučić juče imao u Briselu sa evropskim zvaničnicima.

Prema rečima Mitića, Srbija na zasedanjima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ima prednost u odnosu na sastanke u Briselu zbog međunarodnog prava i argumentacije.

"Ono što se dešava jeste da zapadni akteri koji podržavaju nezavisnost Kosova, a među njima su članovi Kvinte, pokušavaju na svaki način da uruše našu međunarodnu poziciju, da smanje taj manevarski prostor na sastancima koji se održavaju u Briselu", ocenio je Mitić.

Komentarišući odbijanje Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), Mitić je ocenio da to nije sramota premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, već sramota EU kao garanta Briselskog sporazuma.

"Kurti kao njegovi prethodnici potpuno logično postupa u smislu zaštite albanskih interesa i pokušava da obesmisli ZSO, da ona ne bude ono što je potpisano 2013. i 2015. godine, a to je ZSO sa izvršnim ovlašćenjima", rekao je Mitić.

Sagovornik Tanjuga je dodao da se na sve moguće načine pokušava smanjenje nadležnosti, važnosti i autoriteta ZSO.

"Nalazimo se u jednom teškom trenutku i za sam koncept ZSO. Ona je deo ovogodišnjih pregovora koji se vode od januara i deo je dinamike ispunjenja tih dogovora. Baš zbog toga se insistira od strane zapadnih aktera da se ponovo pokrene to pitanje", ocenio je Mitić.

Mitić je povodom mogućnosti da bi prema Srbiji mogle da se uvedu sankcije on je rekao da je Beograd pod pritiskom u procesu pregovora sa Prištinom i da su u tom kontekstu i pritisci Prištine prema kosovskim Srbima, kao što su hapšenja ili diskriminacija.

"Stvaranjem nemogućih uslova za Srbe na Kosovu, akcijama koje vode etičkom čišćenju, treba da se pritisne Beograd da pod takvim pritiskom pristane na nešto na šta inače ne bi pristao u okviru ovih pregovora", objasnio je Mitić.

On je ocenio i da je Priština koristi dešavanja u Banjskoj kako bi dodatno optužila Beograd i time opravdala neodgovornost za neispunjenje svojih obaveza.

"Priština je htela da nametne krivicu Beogradu, koji u čitavom ovom procesu nastavlja da bude kooperativan", naveo je Mitić i dodao da je apsurdno što zapadni nakteri Beograd tretiraju kao krivca iako znaju šta se dešava.