30. oktobar 2023 11:28

Biljana Šahrimanjan Obradović: Loš je trenutak za opoziciju da se raspišu izbori, dobar za sadašnju vlast

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biljana Šahrimanjan Obradović: Loš je trenutak za opoziciju da se raspišu izbori, dobar za sadašnju vlast

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Analitičarka Centra za stratešku analizu Biljana Šahrimanjan Obradović izjavila je danas da je za opoziciju loš trenutak da se rapišu izbori za 17. decembar, a dobar za sadašnju vlast zato što za građane Srbije nisu bitne dnevno političke teme, već rešenja koja aktuelna vlast nudi.

"Ovo je ispao dobar trenutak da narod pokaže kome veruje za pregovaračkim stolom i za budućnost Srbije i njenih građana. Očekujem da će od opozicije napokon čuti neke konstruktivne ideje, a ne da ćemo samo da slušamo određene rasprave, kao do sada. Po svemu sudeći vidimo da su se određene partije sada ujedinile, to govori o njihovoj slabosti zato što su oni svesni da sami ne mogu da ostvare određen broj glasova koji im je potreban da pređu cenzus", rekla je ona za Tanjug.

 

Na pitanje koliko će se izbori u Srbiji odraziti na pregovore oko rešavanja krize na Kosovu i Metohiji, istakla je da je sadašnja vlast sve rekla, da je narod uvek u svakom trenutku bio obavešten šta se dešava sa pregovorima, zato što je trenutno rukovodstvo, kako kaže, shvatilo da narod mora da bude informisan, a ne da živi u tami.

Šahrimanjan od izbora očekuje da se vidi kako su građani sada orijentisani, odnosno da li je opozicija uspela, kako kaže, manipulacijom emocija sa određenim protestima da izvede birače da zaokruže njihov broj.

Govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je svet na ivici sukoba, koji bi mogao da zahvati i Balkan, izjavila je da je Balkan sada donekle siguran zbog velikog broja direktnih stranih investicija, koje kada dolaze u određene zemlje planiraju da budu tu minimum 10, 20 godina.

 

"Svako pokušava sada da svoju poziciju ojača, a da drugu stranu oslabi. To je normalno da se reflektuje, ali je važno da mi u tim trenucima izvučemo naše pobede. Videli smo da nismo poklekli ni na jednoj provokaciji, nego da smo iz svake provokacije od strane prištinskih vlasti izašli jači i dobili više ekonomskih saveznika", ocenila je Šahrimanjan.

Ona smatra da je to bio pravi trenutak da se Srbija okrene i zatraži pomoć od SAD, jer, kako kaže, uz pomoć EU ne bi prevazišli ni jednu krizu.

Upitana da prokomentariše trenutnu situaciju na Bliskom istoku i izjavu predsednika Irana Ebrahima Raisa da je Izrael prešao "crvenu liniju u Gazi", Šahrimanjan kaže da se ona ne može da je uzme za ozbiljno jer je on taj koji je pozivao na ujedinjenje svih muslimana, Hezbolaha za svoju braću, koji su pružili pomoć Hamasu da krene u teroristički napad.

 

"Što se tiče odgovora Izraela, oni smatraju da su njihove odluke apsolutno legitimne zato što su oni ti koji su napadnuti, nisu oni prvi koji su napali i svet je očekivao da vidi koji će to odgovor biti", izjavila je ona.

Kada je reč o Hamasu, Šahrimanjan napominje da je Hamas morao da računa na sve posledice svog terorističkog napada, a ne samo na svoju političku poziciju koja je, kako kaže, apsolutno opala.

 

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost rekao je danas za Tanjug da očekuju najprljaviju predizbornu kampanju u poslednje vreme, i dodao da smatra da će opozicija najveći fokus staviti na KiM i tu pokušati da uzme neke poene, čime će otežati poziciju Srbije tokom samih pregovora.

 

"Videli smo u prethodne dve godine da su se mnogi zamrznuti konflikti ponovo pokrenuli, a što se tiče samog Balkana, ne kaže se za džabe da smo bure baruta tako da, plašim se da bi moglo da da razne ideje nekim ljudima", ocenio je on.

Govoreći o izjavi predsednika Irana Ebrahima Raisa da je Izrael prešao "crvenu liniju u Gazi", Miškeljin je rekao da što se Irana tiče samo postojanje Izraela je prelaženje crvene linije, a što se SAD tiče ne postoji crvena linija, tako da, napominje on, treba pogledati obe strane kada je reč o sukobu na Bliskom istoku, ali i istoriju svega što se dešavalo.