1. novembar 2023 15:27

UNDP dodelio 525.000 dolara sredstava organizacijama civilnog društva

Izvor: TANJUG

podeli vest

UNDP dodelio 525.000 dolara sredstava organizacijama civilnog društva

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku EU, dodelio je danas u Beogradu predstavnicima 29 organizacija civilnog društva 525.000 dolara bespovratnih sredstava za inicijative odabrane kao najbolje putem javnih poziva za unapređenje javnih usluga i kvaliteta života građana i građanki u sedam gradova i opština u Srbiji.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji je prisustvovao  svečanoj dodeli sredstava, naglasio je da podrška koju ovaj projekat daje jedinicama lokalnih samouprava da prepoznaju, razumeju i implementiraju transparentne postupke dodele budžetskih sredstava organizacijama civilnog društva, od izuzetnog je značaja za dostizanje ciljeva postavljenih u nacionalnim strateškim dokumentima, kao što je Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

"Ključ uspešnih rezultata, a posebno u reformskim procesima koje Republika Srbija trenutno sprovodi u okviru svog pristupanja Evropskoj uniji, je sistemska i otvorena saradnja svih aktera. Zato je važna međusobna saradnja domaćih i međunarodnih institucija i organizacija civilnog društva koji, poput ovog projekta, obezbeđuju veće razumevanje značaja, poštovanja  i implementacije dostignutih standarda", rekao je Žigmanov.

Žigmanov je čestitao partnerima iz lokalnih samouprava, institucijama koje su pokazale spremnost za povećanje kvaliteta svog rada u oblasti finansiranja i saradnje sa organizacijama civilnog društva, a takođe i dobitnicima projekata sa željom za uspešnom implementacijom svojih inicijativa koje su podržani zajedničkim donatorskim i budžetskim sredstvima.

Predstavnicima odabranih organizacija ugovore o dodeli sredstava uručio je vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci.

Andreuci je istakao da je UNDP u ovom trenutku sarađuje sa 29 organizacija civilnog društva u sedam opština odnosno lokalnih samouprava.

"Cilj u ovom trenutku je da što bolje odgovorimo na potrebe građana posredstvom organizacija civilnog društva koje će pružati bolje usluge na lokalnom nivou posebno usmerene ka porodicama u nepovoljnom položaju, osobama sa invaliditetom, Romima i mladima", rekao je Andreuci.

Naveo je da UNDP radi i na partnerskim odnosima sa organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama kada je reč o procesu dodele grantova, koji je prema rečima Andreucija, transparentan i otvorene prirode kako bi se na lokalnom nivou što bolje saopštavali rezultati ovih inicijativa.

"Svi akteri koji učestvuju u ovim projektima bilo da je reč o EU, UNDP-u, Ministarstvu, OCD ili lokalnim samoupravama su zaista ponosni na ovaj projekat jer je fokusiran na konkretne lokalne samouprave jer sve dolazi kao glas iz lokalnih zajednica", rekao je Andreuci.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini, rekao je da je podsticajno okruženje za unapređenje odnosa između predstavnika vlasti i civilnog društva važno za demokratiju i građane Srbije.

"Evropska unija će nastaviti da podržava dijalog i saradnju između predstavnika vlasti i civilnog društva, na nacionalnom i lokalnom nivou", rekao je Bertolini.

Nenad Stojanović iz organizacije Deli prostor za kreativno delovanje naveo je da je podrška UNDP-a mladima u Srbiji veoma značajna što se, prema njegovim rečima, ogleda kroz ove ugovore.

"Mi smo kroz prethodnu podršku potpuno opremili i renovirali u centru grada koji je sad postao centar okupljanja mladih u Babušnici", rekao je Stojanović.

Inicijative 29 organizacija sprovodiće se u Babušnici, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Topoli, Novom Sadu i Subotici.
Pomenute inicijative doprineće unapređenju usluga javnog zdravlja i usluga socijalne zaštite za ranjive grupe (osobe sa invaliditetom, Rome, starije osobe, žene), zaštiti životne sredine, očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa, promociji omladinskog aktivizma, održive poljoprivrede i turizma.

Dodeli sredstava organizacijama civilnog društva su pored ministra Žigmanova, Bertolinija i Andreucija prisustvovali i regionalni menadžer programa ReLOaD2 Samir Omerefendić i predstavnici 29 organizacija civilnog društva.