3. novembar 2023 14:08

Potpisan sporazum o saradnji Ministarstva za ljudska prava i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan sporazum o saradnji Ministarstva za ljudska prava i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

NOVI SAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i dekan Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu Siniša Bokan potpisali su danas sporazum o saradnji ove dve institucije.

Ministar je rekao da je potpisivanje Sporazuma značajan korak napred kada je reč o razvoju saradnje ministarstva sa obrazovnim ustanovama u Srbiji.

"Neosporno je da obrazovanje ima značajnu ulogu u podsticanju i razvoju kulture ljudskih prava", rekao je Žigmanov dodajući da posebno mladi, koji studiraju na Akademiji umetnosti, imaju moć da kulturu ljudskih prava i vrednosti promovišu kroz različite društvene platforme, kojima se na lak način stiže do velikog broja vršnjaka i građana.

"Ministarstvo stavlja svoje kapacitete, ekspertizu i partnerstvo na raspolaganje obrazovnim institucijama u želji da zajednički razvijemo dobre politike i prakse kada je u pitanju razvijanje kulture ljudskih prava i promocija tolerancije i različitosti", poručio je ministar.

Dekan Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu Siniša Bokan izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ističući da je ona dobar primer kako dve institucije mogu da se povežu i afirmišu kulturu ljudskih prava i prava mladih osoba.

Cilj ovog Sporazuma je uspostavljanje dugoročne saradnje, koja je usmerena na aktivnosti i programe u oblastima koje se odnose na zaštitu i unapređenje ljudskih i manjinskih prava, razvijanje kulture ljudskih prava, dijaloga, antidiskriminacionu politiku, kao i promociju tolerancije i ravnopravnosti, saopštili su iz ministarstva.

Sporazumom je, između ostalog, predviđena razmena znanja i iskustava, organizacija aktivnosti, događaja u oblasti ljudskih i manjinskih prava i promovisanje kulture ljudskih prava među studentima i različitim učesnicima društvenog života.

Prva zajednička aktivnost Ministarstva i Akademije umetnosti biće obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra u okviru Programa „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“.

Za ove potrebe studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada kroz umetnički izraz prikazaće osnovne vrednosti iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.