8. novembar 2023 13:07

Bojana Selaković: Srbija ne sme da ima izgovore za preostale reforme za članstvo u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojana Selaković: Srbija ne sme da ima izgovore za preostale reforme za članstvo u EU

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srbija jeste otvorila veliki broj poglavlja i u prednosti je za proces evropskih integracija u poređenju sa drugim zemljama regiona, ali Srbija ne sme imati više izgovora po pitanju preostalih zadataka u reformskim procesima na putu ka članstvu u EU, izjavila je danas koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković.

Ona je u izjavi za Tanjug napomenula da "neurađenih domaćih zadataka", pre svega u oblasti vladavine prava, ne sme da bude, ako Srbija želi da dobije jasnu političku podršku koja treba da se reflektuje kroz otvaranje novih klastera.

"Ono što znamo da će sadržati izveštaj Evropske komisije jeste jedna ocena delimičnog napretka Srbije, odnosno jedne delimične pripremljenosti za dalji proces evropskih integracija. Sve ono što je urađeno u okviru različitih poglavlja, pre svega u oblasti vladavine prava, jeste konstatovano kao pozitivno, ali svakako ima i puno primedbi na ono što tek treba da se uradi", navela je Selakovićeva.

Prema njenim rečima, ono što nije dobro za Srbiju je to što se te primedbe ponavljaju iz godine u godinu.

Selakovićeva smatra da mogućnost otvaranja klastera postoji, jer je u izveštaju Evropske komisije konstatovano da postoji tehnička pripremljenost za klaster 3, koji se tiče konkurentnosti i inkluzivnog rasta ali, napominje ona, kada je u pitanju otvaranje tog klastera i jedan vidljiv institucionalni napredak u pregovorima, neophodno je da se uzme u obzir da se ocenjuje čitav paket, odnosno sve ono što je do sada urađeno

"Mi se stalno vraćamo na ono što se zovu fundamentalni principi i kriterijumi zbog toga što ako tu postoje i dalje problemi, ne postoji dovoljno poverenja da se mogu otvarati nova poglavlja, i da se u bilo kom drugom poglavlju može ostvariti napredak. Ako mi imamo problem sa korupcijom, primenom zakona u praksi, vladavinom prava onda bilo šta što se uradi u poglavlju što se tiče životne sredine ili bilo šta iz ekonomskih poglavlja, ne može da pokaže taj pozitivan efekat", objasnila je ona.

Prema njenim rečima, ono što će biti poruka Nacionalnog konventa za vladu jeste da ne sme biti više izgovora po pitanju preostalih zadataka u reformskim procesima, jer bi to Srbiju zaustavilo u otvaranju i novih poglavlja, ali i u napretku onih poglavlja koja su se sporijim tempom razvijala.

"Očekujemo da će se demonstrirati jasna politička volja u Srbiji da sve to što treba da se uradi, bude urađeno bez ikakvih izgovora", naglasila je Selakovićeva.

Naglasila je da segment o izveštaju napretka nema nikakve veze ni sa Kosovom, ni sa odnosom sa Rusijom, jer se te dve teme, koje se stalno stavljaju u prvi plan, tiču se samo tri poglavlja.

"Mi imamo veliki broj drugih poglavlja koja takođe u sumi daju sveukupan utisak oko toga da li postoji volja i spremnost na strani Srbije da dalje napreduje", dodala je ona.