9. novembar 2023 13:23

Dačić: Za Srbiju je bitno da UNESCO uloži napor da zaštiti kulturno nasleđe na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Za Srbiju je bitno da UNESCO uloži napor da zaštiti kulturno nasleđe na KiM

Foto: Tanjug/video

PARIZ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je za Srbiju bitno da UNESCO uloži maksimum napora za zaštitu našeg kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji jer je, prema njegovim rečima, u opasnosti.

"Srbija izuzetnu pažnju poklanja UNESCO-u, organizaciji koja je stvorena da bi se čuvalo kulturno nasleđe širom sveta, za Srbiju je to od izuzetnog značaja zato što mi imamo deo našeg kulturnog, istorjiskog i verskog nasleđa koji je u opasnosti i nalazi se na Kosovu i Metohiji, a to su četiri naše svetinje - manastiri Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška", rekao je Dačić.

 

On je nakon govora na 42. zasedanju Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu naveo da je obaveza Srbije da uradi sve što može da spreči relativizaciju i preimenovanje kulturnog nasleđa u skladu sa pokušajima Prištine, u tzv. kosovsko nasleđe, sa željom da KiM, sa prištinske strane, postane punopravni član UNESCO-a.

 

Istakao je da je situacija u ovom trenutku, kad je reč o pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Srbije, a kada je reč o UNESCO stabilna.

"Za nas je bitno da UNESCO uloži maksimum napora za zaštitu našeg kulturnog nasleđa na KiM", rekao je Dačić i zahvalio generalnoj direktorki i UNESCO-u kao organizaciji.

 

Dačić je naveo da se Srbija kandidovala da ponovo bude članica Izvršnog saveta UNESCO-a, dodajući da se nada da ćemo dobiti većinu glasova kako bismo i u narednom mandatu imali članstvo.

Dodao je da su Srbiju pohvalile sve članice za uravnotežen i uspešan način rukovođenja Izvršnim savetom u izazovnim i turbulentnim vremenima, kada je, kako je rekao, teško postići bilo kakav dogovor u nekoj multilateralnoj organizaciji, jer su mnoge međunarodne organizacije paralisane u radu i ne mogu da izaberu nove rukovodeće ljude, donesu budžet i odluke.

"Upravo zahvaljujući našoj međunarodnoj poziciji i našoj spoljnoj politici, a i zahvaljujući ličnom uticaju šefice misije ambasadoke Tamare Rastovac koja je na čelu Izvršnog saveta UNESCO-a. Pozvao sam generalnu direktorku UNESCO-a da dođe u posetu Srbiji pre kraja njenog mandata sa željom da nastavimo našu uspešnu saradnju", rekao je Dačić.