9. novembar 2023 13:53

Dačić: Sve srpske spomenike kulture na KiM trebalo bi da čuva KFOR

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Sve srpske spomenike kulture na KiM trebalo bi da čuva KFOR

Foto: Tanjug/video

PARIZ - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je značajno to što UNESKO smatra da su srpski spomenici kulture, koji su pod njegovom zaštitom na Kosovu i Metohiji u opasnosti i dodao da Srbi na tom prostoru ne veruju tzv. kosovskoj policiji, već KFOR-u.

Dačić je rekao da zato međunarodne snage treba da razmotre mogućnost da srpske spomenike kulture na KiM čuva KFOR, kao što je to slučaj sa Dečanima, jer su ti spomenici simbol identiteta srpskog naroda.

 

Na pitanje kako ocenjuje bezbednosnu situaciju kada je u pitanju zaštita srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohijii i da li bi nešto trebalo da se menja s obzirom na to da većinu njih čuva tzv. kosovska policija, Dačić je rekao da se na to ukazivalo više puta u prošlosti, ali da međunarodne snage nisu imale razumevanja.

"Mi smo govorili o tome da Srbi mogu da osećaju sigurnost jedino ukoliko je reč o KFOR-u, ne veruju kosovskoj policiji u kojoj se nalaze Albanci na čelu sa Kurtijem čiji je cilj da protera sve Srbe i uništi sve naše kulturne istorijske i verske spomenike na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić novinarima nakon govora na 42. zasedanju Generalne konferencije UNESK-a u Parizu.

 

Dodao je da je značajno da UNESKO i dalje smatra da su kulturni spomenici koji su pod zaštitom te organizacije u opasnosti i da to treba da ima određene konsekvence.