10. novembar 2023 12:31

Aleksandar Mitić: Kompromis sa tzv. Kosovom je neprihvatljiv, Srbija je još 2013. platila cenu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Mitić: Kompromis sa tzv. Kosovom je neprihvatljiv, Srbija je još 2013. platila cenu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Naučni saradnik instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić ocenio je danas da ne bi trebalo govoriti ni o kakvom kompromisu sa tzv. Kosovom i da je on neprihvatljiv, jer je Srbija još 2013. godine platila veliku cenu sa Briselskim sporazumom.

Mitić je za Tanjug istakao da je taj sporazum bio dosta nepovoljan za nas, jer je Srbija tada povukla svoje institucije sa Kosova i Metohije.

"Zauzvrat, trebalo je da Beograd dobije Zajednicu srpskih opština sa velikim izvršnim ovlašćenjima, vrlo jakim vezama sa ostatkom Srbije i koja bi bila u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244", rekao je Mitić.

Dodao je da niko, pa ni Evropska unija koja je bila pokrovitelj sporazuma, nije učinila ništa da bi se to sprovelo.

Nasuprot tome, kako kaže, pritisci na Beograd dodatno su porasli tokom ove godine.

"Od početka godine, pogotovo od prvog dolaska "velike petorke" 20. januara, nakon čega su i dogovoreni određeni aranžmani u Briselu i Ohridu, koji su za srpsku stranu neprihvatljivi", rekao je Mitić.

Dodao je da je očigledno da na njima insistira Brisel, kao i Pariz i Berlin.

"U tom kontekstu postoji pokušaj da se to pomeri na nivo cele EU i da se posmatra kao pritisak nje u celini, a ne samo onih država koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova", naveo je Mitić.

Dodao je da je očigledno da se insistira na odricanju od Kosova i Metohije, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić po ovom pitanju bio vrlo jasan.

"Vučić je jasno stavio do znanja da neće biti nikakvog ni de facto, ni de jure priznanja. Tako da mislim da se radi o nastavku vrlo agresivnih pritisaka na Beograd", naglasio je Mitić.

Tim pritiskom, prema mišljenju sagovornika Tanjuga, upravljaju dve strane.

"Vidimo da se nikakve ozbiljnije mere ne sprovode protiv Prištine i sve to je jedna velika igra u kojoj članice Kvinte i Priština koordiniraju pritisak na Beograd", rekao je Mitić.

Osvrnuo se i na pažnju koja međunarodna zajednica poklanja pitanju Kosova i Metohije.

"Na svetskom nivou, naš problem je marginalan u smislu da imate sukob u Gazi i Ukrajini. To su dva dominantna sukoba i prosto je neverovatno što neko obraća pažnju uopšte na naš slučaj", rekao je Mitić.