14. novembar 2023 12:24

U Kragujevcu otvoren objekat namenjen dnevnom boravku osoba sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Kragujevcu otvoren objekat namenjen dnevnom boravku osoba sa invaliditetom

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUJEVAC - Gradu Kragujevcu danas je svečano predat na upotrebu novoizgrajeni objekat „Vera“ namenjen dnevnom boravku osoba sa invaliditetom, koji je finansirala Fondacija „Agromarket“ iz Kragujevca.

Otvaranju je prisutvovao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji je istakao važnost društveno odgovornih kompanija i projekata koji se realizuju za društveno osetljive grupe.

"Moram da istaknem da je ovo najbolji objekat ove namene u Srbiji. Neverovatna je velikodušnost donatora koji je za izgradnju ovog objekta opredelio 620.000 evra i time omogućio onim porodicama u okviru kojih žive osobe sa invaliditetom, a naročito deca sa invaliditetom, da dobiju dnevni boravak koji će im omogućiti kvalitetno vreme, ali i njihovim članovima porodice, odnosno roditeljima, da dobiju svoje vreme kada mogu da rade i da privređuju kako bi svom detetu i porodici omugućili bolji i kvalitetniji život", rekao je Selaković.

Kako je naveo, ovakav objekat koji danas dobija grad Kragujevac može da posluži kao ogledni primer svakom gradu u Srbiji koji želi da ovakvu vrstu objekta izgradi.

"Sa druge strane, izgradnja ovakvog objekta svedoči i jačanju kragujevačke privrede. Kada imate kompaniju koja je u prilici da 70 miliona dinara pokloni svom gradu i sugrađanima, to znači da je ta kompanija na zdravim nogama i da ozbiljno i dobro posluje. A to se uklapa u onu sliku o Kragujevcu i Srbiji", kazao je ministar.

U ovom gradu smo uspeli, naveo je on, da za nešto više od jedne decenije prepolovimo broj nezaposlenih i 44,5 posto je manja nezaposlenost u Kragujevcu danas u odnosu na period od pre 10 godina.

"Broj korisnika novčane socijalne pomoći u ovom gradu je smanjen u poslednje tri godine za 16 posto. A to je najviše uzrokovano činjenicom da lica koja su bila na socijalnoj pomoći, koja su radno sposobna, dobijaju posao. Sve ovo govori o tome da je briga iz svih resora kojima se Ministastvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bavi, urodila plodom i vidi se koliko se centar Šumadije, Miloševa prestonica, promenila na bolje", istakao je ministar Selaković.

Kazao je da će Vlada Srbije i resorno ministarstvo nastaviti da pomaže razvoj i da podržava ovakve i slične projekte, ističući da ministarstvo pomaže 19 saveza i udruženja osoba sa invaliditetom u Kragujevcu i da je u ovoj godini za njih opredeljeno nešto više od 6,5 miliona dinara.

"Ono što posebno želim da istaknem je ta veza između rada, zapošljavanja i socijale. Ovde imate konkretan primer, društveno odgovorna kompanija koja zapošljava veliki broj ljudi i koja ozbiljno prihoduje, koja deo svojih prihoda odvaja u društveno odgovorne svrhe i to je jedan dobar recept koji je u Srbiji uspostavljen i za koji sam uveren da će se u godinama pred nama razvijati još više", rekao je Selaković.

Grad Kragujevac je za izgradnju objekta „Vera“ donatoru besplatno ustupio parcelu kao i kompletnu infrastrukturu.

Svesni značaja postojanja ovakvog jednog objekta, čelnici grada ističu da će porodice, u kojima žive osobe sa invaliditetom, dobiti kvalitetniji život.

"Radi se o objektu u kome će se u okviru dnevnog boravka smeštati lica sa invaliditetom, a pre svega deca, uz nadzor stručnih lica, što će njima i te kako značiti. Hteo bih da se zahvalim kompaniji Agromarket i svim privrednicima grada Kragujevca koji na ovaj način vraćaju veru u ljude i društvo", rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Kompanija „Agromarket“ koja posluje preko tri decenije u Kragujevcu kao društevno odgovorna kompanija pomaže lokalnoj zajednici kroz brojne aktivnosti.

Izgradnja objekta za boravak osoba sa invaliditetom „Vera“ je kruna dosadašnjih donacija namenjenih osetljivim društevnim grupama. U ovom objektu biće pružene profesionalne usluge iz oblasti socijalne zaštite za sve osobe sa invaliditetom.