30. novembar 2022 14:54

Haradinaj: U SAD organizovati višednevni samit o priznanju sa Srbijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Haradinaj: U SAD organizovati višednevni samit o priznanju sa Srbijom

Foto: Shutterstock.com/VladaKg03, ilustracija

PRIŠTINA - Lider Alijanske za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, predložio je danas da Priština zatraži da se u SAD održi višednevni samit na kojem bi se razgovaralo o međusobnom priznanju sa Srbijom, ali i da čelnici Kosova započnu dijalog sa kosovskim Srbima o povratku u institucije.

Predstavljajući poslanicima u kosovskom parlamentu rezoluciju za izlazak iz situacije nakon prošlonedeljnih tenzija zbog preregistracije, Haradinaj je od predsednika i premijera zatražio da započnu dijalog sa kosovskim Srbima da se vrate u institucije posle masovno podnetih ostavki zbog izricanja kazni svima koji nisu preregistrovali vozila.

Haradinaj je zatražio i hitno odlaganje odluke o preregistraciji do konačnog dogovora i kritikovao odluku Kurtija.

"Premijer je, umesto da razmotri zahtev SAD, da se odloži primena sporazuma o registarskim tablicama, odabrao najlošiji scenario, sprovođenje sporazuma po fazama, za šta je dao Srbiji prostor da igra ulogu žrtve i preduzima antikosovske akcije", rekao je on.

Na sedinci na kojoj je samo jedna tačka na dnevnom redu - interpelacija „Hitne mere Vlade u vezi sa situacijom u zemlji“, Haradinaj je rekao i da je politička i bezbednosna situacija na Kosovu najlošija u poslednje 22 godine.