20. novembar 2023 14:26

Žigmanov: Deca su budućnost svakog društva i garancija humanističkih vrednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Deca su budućnost svakog društva i garancija humanističkih vrednosti

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas, povodom 20. novembra, Svetskog dana deteta, da su deca budućnost svakog društva i garancija da će humanističke vrednosti i ciljevi, kao i na demokratiji utemeljene politike koje utvrđujemo, biti ispunjene u vremenima koja dolaze.

Žigmanov je istakao da zbog dece moramo kao društvo činiti sve da stvorimo uslove da budu bezbedna, zaštićena, a da se njihove ličnosti i potencijali slobodno u potpunosti razvijaju, te da odrastaju u porodičnoj sredini, ispunjenoj sigurnošću, ljubavlju i razumevanjem.

Ministarstvo u saopštenju podseća da se Svetski dan deteta, 20. novembar, obeležava svake godine u znak sećanja na usvajanje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Žigmanov je naveo da Konvencija obavezuje na kontinuiran rad na zaštiti i unapređenju prava najmlađe populacije.

"Naša država redovno izveštava o primeni Konvencije o pravima deteta. U čitavom procesu izveštavanja deca su imala aktivnu ulogu. Njihovi stavovi i mišljenja o stepenu ostvarivanja njihovih prava u svakodnevnom životu, deo su ovih izveštaja. Nastojaćemo da osnovni principi Konvencije o pravima deteta i preporuke UN-a budu ugrađeni u sve politike na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju punog ostvarivanja prava dece", rekao je ministar.

Kako je naveo, zakonska zabrana telesnog kažnjavanja dece, jačanje mehanizama koji obezbeđuju zaštitu dece od nasilja u svim okruženjima, jačanje inkluzivnosti u obrazovanju i poboljšanje celokupnog normativnog okvira koji se tiče prava deteta, samo su neke od preporuka koje je Srbija prihvatila u nedavno završenom procesu Univerzalnog periodičnog pregleda, ključnog međunarodnog mehanizama za nadzor nad stanjem ljudskih prava u državama članicama Ujedinjenih nacija.

"Obeležavanje Svetskog prava deteta pruža priliku za refleksiju o tome kako društvo može bolje da zaštiti i podrži decu u njihovom rastu i razvoju. To se posebno ogleda u unapređivanju oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, zaštite od nasilja i lokalni razvoj specijalizovanih usluga", istakao je Žigmanov.

Podsetio je da je nedavno potpisan i memorandum o saradnji između UNICEF-a i šest ministarstava, kojim je bliže definisana saradnja u cilju unapređenja sistema podrške mentalnom zdravlju.