22. novembar 2023 15:57

Vučić: Srbija i Kipar unaprediće saradnju, hvala na podršci teritorijalnom integritetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbija i Kipar unaprediće saradnju, hvala na podršci teritorijalnom integritetu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić  izjavio je, posle sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom, da su danas nedvosmisleno potvrdili želju da se dodatno unaprede bilateralni odnosi i saradnja dve zemlje, i zahvalio Kipru na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Izrazio sam zahvalnost Kipru na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i poštovanju međunarodnog javnog prava i povelje UN i Rezolucije SB UN 1244", rekao je Vučić u obraćanju medijima.

Naglasio je da Srbija u potpunosti podržava norme međunarodnog javnog prava, Povelju UN, teritorijalni integritet i suverenitet Kipra, na zemlji i na moru i daodao da je politka Srbije je nepromenjiva.

"Lično sam imao priliku da u detalje upoznam predsednika Hristodulidisa o situaciji na Kosovu i Metohiji, o toku dijaloga, o želji Srbije da kompromisima i kroz dijalog rešava probleme po tom veoma teškom pitanju", rekao je Vučić.

Kipar snažno podržava evropski put Srbije, potpisujemo tri sporazuma

Aleksandar Vučić istakao je danas da je Kipar jedna od zemalja koja snažno podržava evropski put Srbije i najavio da će danas ili sutra biti potpisana tri sporazuma o saradnji iz oblasti nauke, obrazovanja kao i iz oblasti saradnje diplomatskih akademija.

Vučić na zajedničkoj konferenciji zahvalio predsedniku Kipra Nikosu Hristodulidisu na stalnoj i veoma značajnoj podršci Kipra na evropskom putu Srbije. 

"Kipar je jedna od zemalja koja čvrsto i snažno podržava naš evropski put, koja sa nama sarađuje u svim oblastima društvenog života. Danas ili sutra ćemo potpisati  tri sporazuma iz oblasti inovacija i nauke, iz oblasti obrazovanja, iz oblasti saradnje naših diplomatskih akademija", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa kiparskim kolegom razgovarao na koji način dve zemlje mogu dodatno da podignu nivo usluga i razmenu roba, kao i nivo turističkih posete, pre svega građana Srbije Kipru, ali i obrnuto.