21. novembar 2023 19:10

Linta: Izvorni Dejtonski sporazum je temelj za mir i stabilnu BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: Izvorni Dejtonski sporazum je temelj za mir i stabilnu BiH

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas, povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da je povratak izvornom Dejtonskom sporazumu temelj za mir i stabilnu BiH.

Dobro je poznato da je Dejtonski sporazum ne samo zaustavio oružani sukob u BiH, već je precizno odredio podelu nadležnosti između svih nivoa vlasti u BiH, poručio je LInta u saopštenju.

Optužbe da rukovodstvo Republike Srpske krši Dejtonski sporazum predstavljaju kako je naveo, providnu zamenu teza, jer je Dejtonski sporazum u interesu Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda.

Linta ističe da je odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma započela njegova nasilna revizija s ciljem da se ukine Republika Srpska ili da barem postane prazna ljuštura.

''To su u najvećoj meri radili visoki predstavnici koji su na na nelegalan način dobili diktatorska ovlašćenja. Brojne činjenice potvrđuju da politika kršenja Dejtonskog sporazuma od strane Visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH podriva mir i stabilnost u BiH i produbljuje podjele. Na taj način nije moguće smanjiti napetost i tenzije i graditi međusobno poverenje'', rekao je Linta.