22. novembar 2023 13:50

Pašalić: Potebno je pomoći 336.000 starijih žena koje žive na selu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pašalić: Potebno je pomoći 336.000 starijih žena koje žive na selu

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je potrebno pomoći starijim ženama koje žive na selu, a kojih je u Srbiji najmanje 336.000 i da im se mora dati mesto koje zaslužuju.

Pašalić je na 11. sastanku Mreže za socijalnu zaštitu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) istakao da je od tih 336.000 žena, njih 74.000 starije od 80 godina i da svima njima dugujemo veliku zahvalnost.

"Mi im moramo dati mesto koje one zaslužuju. Većina njih same održavaju domaćinstva, što govori o tome koliko su značajne", rekao je Pašalić.

Dodao je da pokušava da napravi celovitu mrežu koja će imati za cilj sveobuhvatnu podršku starijim ženama i da njih treba slušati, a ne nametati im "našu percepciju kako bi trebalo da žive i šta bi sa njima trebalo da bude".

Osvrnuo se i na medijsko izveštavanje o njima, jer se kako je rekao, one tretiraju kao neko ko, iako obavlja ekonomsku delatnost, to radi "iz hobija".

"Zapravo te žene nikada nisu imale višak vremena, celog života i tako su ostarile", rekao je Pašalić i istakao da ih ne treba posmatrati kao socijalnu kategoriju.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk osvrnuo se na ostale osetljive kategorije stanovništva i istakao da osobe sa invaliditetom čine oko osam odsto stanovništva, te da je neophodno poboljšanje njihovog položaja.

Izjavio je da je cilj današnjeg foruma da se zajedno sa partnerima iz lokalne samouprave razgovara i da se razmene iskustva iz oblasti lokalnih socijalnih usluga i socijalne zaštite.

"Demografska slika Srbije je takva da nam je svaki peti građanin stariji od 65 godina, prosečna starost je oko 44 godine. Danas ćemo zajedno sa kolegama iz resornih ministarstava, kao i zaštitnikom građana razgovarati o poboljšanju položaja svih njih", rekao je Tarbuk.

On je najavio da će u narednom periodu raditi sa 20 opština, obezbediti im stručnu tehničku podršku, kao i finansijsku podršku za unapređenje lokalnih socijalnih usluga.

"Sledeće godine planiramo da otvorimo šemu u kojoj će druge opštine moći da konkurišu sa svojim projektima koji za cilj imaju unapređenje i uspostavljanje novih socijalnih usluga", objasnio je Tarbuk.

Učesnicima se obratila i v.d. pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Marina Vidojević koja je istakla da je aktivno i zdravo starenje postalo imperativ.

"Mi kao stručnjaci i donosioci odluka imamo odgovornost da stvorimo okruženje u kom će naši građani moći da uživaju u svojoj starosti. Potrebno je jačati saradnju između lokalnih i republičkih institucija, nevladinih organizacija i privatnog sektora kako bismo obezbedili sve usluge koje će zadovoljiti njihove potrebe", navela je Vidojević.

Ključne teme današnjeg sastanka bile su i osvrt na nedavno usvojenu Strategiju aktivnog i zdravog starenja u Republici Srbiji za period od 2024-2030. godine, zatim razvoj usluga za starije na lokalnom nivou, zastupljenost usluga socijalne i zdravstvene zaštite za starije žene koje žive na selu, kao i međuopštinska saradnja u cilju unapređenja pristupačnosti i primene Univerzalnog dizajna u pružanju usluga i informacija.