22. novembar 2023 16:20

Volfgang Petrič: Normalizacija odnosa je jedino rešenje za miran suživot

Izvor: TANJUG

podeli vest

Volfgang Petrič: Normalizacija odnosa je jedino rešenje za miran suživot

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

BEČ - Bivši specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Volfgang Petrič izjavio je danas da se nada da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti jer je normalizacija jedino rešenje za miran suživot u regionu.

On je na pitanje o aktuelnoj situaciji na KiM rekao za Tanjug da se ona smirila zahvaljujući intervenciji KFOR-a, koji će sada biti pojačan kako bi se u budućnosti sprečila eskalacija koju je severni deo KiM doživeo u poslednje vreme.

Na pitanje da li do kraja godine može da dođe do nastavka dijaloga i da li bi posrednici mogli da ostvare veći uticaj Petrič kaže da ne vidi mogućnost za brzi nastavak dijaloga jer slede izbori 17. decembra koji su, kaže prioritet za Srbiju, a nakon toga sledi i period sastavljanja nove vlade.

"Onda imajte na umu da sledeće godine imamo izbore u Evropskoj uniji, a u novembru 2024. godine najvažnije predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama čiji bi ishod mogao da ima veliki uticaj na pitanje Srbije/Kosova. Sve to znači da pregovarači - gospodin (Miroslav) Lajčak, gospodin (Žozep) Borelj, ali i gospodin (Gabrijel) Eskobar - neće imati mnogo prostora za nove inicijative", rekao je Petrič.

Izgradnja poverenja između NATO i Srbije klučna za ceo Zapadni Balkan

Volfgang Petrič izjavio je danas da je poseta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga regionu, a posebno Beogradu veoma važna jer je, ističe izgradnja poverenja između NATO-a i Srbije ključna za mirnu budućnost Zapadnog Balkana.

"Drago mi je što je gospodin Stoltenberg posetio sve zemlje u regionu i što ga je primio i predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić. Srbija kao najveća država u bivšoj Jugoslaviji ima veliku odgovornost za bezbedan region. Zato je poseta Stoltenberga Beogradu bila toliko važna. Izgradnja poverenja između NATO-a i Srbije ključna je za mirnu budućnost Zapadnog Balkana, predsednik Vučić i generalni sekretar Stoltenberg su se u svom susretu nesumnjivo fokusirali na vreme bliskih ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku. Bezbednost Evrope u velikoj meri zavisi od pravednog i pozitivnog rešenja otvorenih regionalnih pitanja", ocenio je on za Tanjug.

Dodao je i da je EU ponovo uložila napore da sve zemlje brže i bliže približi EU. "Države Zapadnog Balkana moraju da imaju prioritet u odnosu na Ukrajinu i Moldaviju u procesu evropskih integracija", zaključio je Petrič. (Kraj) /lol