27. novembar 2023 19:00

Halačeva: Postignuto je mnogo za prava žena, ali imamo još posla

Izvor: TANJUG

podeli vest

Halačeva: Postignuto je mnogo za prava žena, ali imamo još posla

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Izložba "REWOMEN - Evropsko žensko sećanje" svečano je otvorena večeras u Beogradu povodom kampanje ''16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja''.

Ovom prilikom predstavljen je i mural "Street" umetnice Jane Danilović, a na početku događaja zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da danas žene mogu da glasaju i ostvare mnoga svoja prava zahvaljujući istorijskoj borbi, ali da je ostalo još mnogo posla.

"Danas žene imaju mnoga prava, kao rezultat neke istorijske borbe. Imaju pravo da budu zaštićene od nasilja. Ipak, u protekloj godini u Srbiji je bilo 27 femicida, ove godine do sada, isto toliko", rekla je Halačeva.

Dodala je da ova izložba predstavlja istoriju borbe žena za osnovna prava koja danas možda uzimamo "zdravo za gotovo", ali svakako nastavljamo borbu za slobodu od nasilja.

"Srbija nije izuzetak posmatrajući celu Evropu, prema indikatorima EU 89.000 žena su bile žrtve porodičnog nasilja prošle godine. Trend nije dobar, zabrinjavajuć je. Moramo nastaviti da se borimo", poručila je Halačeva.

Umetnica Jana Danilović, autorka murala koji je centralna slika ovogodišnjeg obeležavanja "REWOMEN-a", rekla je da nije želela da predstavi posledice nasilja i da je stoga naslikala žensko lice, takvo da bude motivacija za borbu i osnaži mnoge žene.

Ljiljana Bubnjević iz Arhiva Vojvodine čiji je arhivski materijal predstavljen na izložbi, rekla je da se nekako uvek više prikazivala muška istorija, a da je ženske bilo zastupljeno jako malo.

"Za nas je ovaj projekat bio važan zato što je, susrećući se sa ovom pričom, do sada bila prikazivana muška istorija a ženska gotovo nije bila vidljiva. Cilj je da osim ovog projekta kreiramo jedan zajednički ženski kulturni prostor Evrope, a samim tim izgradimo pouzdane partnere", rekla je Bubnjević.

Izložba ''REWOMEN'' nastala je u okviru EU programa ''Evropa za građane i građanke - Evropsko sećanje'' koji je sproveo Arhiv Vojvodine u saradnji sa Fondacijom ''Novi Sad - Evropska prestonica kulture'' i 16 partnerskih organizacija iz 10 država.