28. novembar 2023 16:37

Predstavljen EU program "Građani, jednakost, prava i vrednosti"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljen EU program "Građani, jednakost, prava i vrednosti"

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I DRUŠTVENI DIJALOG

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je danas prezentaciju EU programa "Građani, jednakost, prava i vrednosti" na kojoj je prisustvovalo oko 40 predstavnika organizacija civilnog društva.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra Žarko Stepanović naglasio je veliki značaj učešća Srbije u ovom programu, a program je predstavila Željka Markulin iz Ureda za udruge.

Ona je prenela iskustvo Hrvatske, koja učestvuje u ovom programu od 2021. godine, saopštili su iz ministarstva.

Opšti cilj programa je zaštita i promovisanje prava i vrednosti sadržanih u Ugovorima, Povelji o osnovnim pravima i u međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, naročito kroz podršku organizacijama civilnog društva i drugim akterima koji su aktivni na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i transnacionalnom nivou.

Program podstiče učešće regionalnih i lokalnih organizacija civilnog društva i to je najveći program do sada koji je namenjen promociji i zaštiti vrednosti Evropske unije: demokratije, vladavine prava, osnovnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja.

Za cilj ima jačanje demokratije u Evropi i podizanje svesti građana o pravima i vrednostima sadržanima u osnovnim Ugovorima i Povelji EU o osnovnim pravima, pružajući finansijsku podršku neprofitnom sektoru u promociji tih prava i zajedničkih vrednosti.