29. novembar 2023 15:11

Stalna konferencija gradova i opština: MDULS je prvi i najvažniji institucionalni partner

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stalna konferencija gradova i opština: MDULS je prvi i najvažniji institucionalni partner

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije (SKGO), održala je danas u Beogradu skupštinu, povodom obeležavanja 70 godina te organizacije.

Na skupštini je poručeno da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) stabilan oslonac lokalnim samoupravama na njihovom putu napretka i modernizacije, ali i prvi i najvažniji institucionalni partner Stalne konferencije gradova i opština u njenim ključnim poduhvatima.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić, rekla je da je u sedam decenija koliko postoji Stalna konferencija gradova i opština stalo nebrojeno razvojnih projekata i strateških planova, kao i vizionarskih pristupa unapređenju funkcionisanja lokalne samouprave.

"MDULS je potvrdio ulogu institucije koja otvoreno sarađuje, stvara i obezbeđuje dobre uslove za razvoj sistema lokalne samouprave", rekla je ona.

Ukazala je na to da Ministarstvo najboljim lokalnim samoupravama, onima koje kontinuirano ulažu napore u poboljšanje života građana, svake godine dodeljuje novčane nagrade za četiri oblasti, a da im SKGO donira opremu u cilju daljeg unapređenja principa dobrog upravljanja.

Kako je navela, MDULS i SKGO zajednički rade na reformi sistema lokalne samouprave, koji je najbliži građanima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Mačužić Puzić je navela da Stalna konferencija aktivno učestvuje u kreiranju i implementaciji svih važnih strateških dokumenata, čiji je predlagač MDULS.

Kaže da se u međusobnoj saradnji organizuju i aktivnosti radnih grupa i drugih tela, u cilju da se pruži podrška jedinicama lokalne samouprave u pripremi odluka i drugih pravnih akata, kako bi se obezbedila pravilna primena zakona.

"Jasna je zajednička uloga Ministarstva i SKGO u unapređenju sistema lokalne samouprave, i to, pre svega, radimo kroz efikasnije, ekonomičnije, delotvornije i bolje obavljanje nadležnosti jedinica lokalne samouprave, te unapređenje pružanja usluga građanima, što i jeste jedan od prioriteta reforme", rekla je Mačužić Puzić.

Ona je navela da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ostaje prvi i najvažniji partner Stalne konferencije gradova i opština, te oslonac i prijatelj svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji.

Skupština SKGO najznačajniji je godišnji skup predstavnika lokalne samouprave. U okviru današnje 51. skupštine organizovana je i izložba "70 godina SKGO".