30. novembar 2023 07:00

Porodice ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" traže odluke za sprečavanje traumatizovanja žrtava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Porodice ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" traže odluke za sprečavanje traumatizovanja žrtava

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Porodice učenika ubijenih u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" smatraju da je potrebno da država donese odluke koje će sprečiti "dalje traumatizovanje žrtava", uz ocenu da ne postoji svest o tome na koji način pristupiti memorijalizaciji i pretvaranju te škole u mesto pijeteta.

U saopštenju koje su potpisale porodice ubijenih u OŠ “Vladislav Ribnikar”, roditelji i gradjani koji su se danas okupili ispred te škole i prošetali do zgrade Vlade Srbije navodi se da se od predstavnika vlasti očekuje da pored analize, sistemskih izmena i odgovornosti za propuste, odmah donesu odluke koje će sprečiti dalju traumatizaciju, ne samo roditelja ubijene i ranjene dece, njihovih porodica i prijatelja, nego i dece i njihovih roditelja, nastavnika koji žele da se školovanje odvija bez novih polarizacija, podela, povreda i uvreda.

Okupljeni su izrazili nezadovoljstvo što ni posle skoro sedam meseci od masakra u toj školi, kako tvrde, još ne postoji jasna odluka kojom će se nedvosmisleno garantovati formiranje memorijala.

Kako se navodi, nedostatak takve odluke dovodi do brojnih novih, mučnih polarizacija nakon masovnih ubistava.

Navode i da, umesto da roditelji ubijene dece u svojoj boli dobiju svu solidarnost i empatiju, skoro svakodnevno ih povređuju zato što, kako tvrde, država nije preuzela odgovornost za događanja u samoj školi.

Smatraju i da je, "nečinjenjem države, dat prostor za neosnovane optužbe roditelja koji se ne slažu sa idejom nastanka memorijala, kao i za "tabloidni medijski narativ koji se mesecima senzacionalistički fokusira na masovne ubice".

Okupljeni su poručili da država mora da omogući potpunu participaciju predstavnika roditelja u svim organima škole i da to treba da čini na osnovu odluka, a ne putem preporuka koje se, kako se navodi, ne uvažavaju.

"Memorijal nije samo mesto sećanja, pomena i opomene. Memorijal treba da bude mesto gde će da se uče i razumeju moralne dužnosti i osećaj odgovornosti, koji su u društvu potisnuti, što je dovelo do ekstremnog ponašanja pojedinaca 3. i 4. maja", stoji u saopštenju.

Dodaje se da se mora ustanoviti i praksa reagovanja kada je počinjen zločin, kako bi memorijal imao nacionalni i međunarodni značaj, kao i da je u tom procesu ključna uloga države.

"Vidljivo je da i pored formiranja brojnih tela, do ovog trenutka nije proradila osmišljena sistemska akcija podrške nakon masovnih tragedija", naglašava se u saopštenju.

Napominje se da je neophodna ozbiljna analiza svih propusta, redefinisanje, novi početak koji treba da spreči retraumatizaciju, ali i da, kako se navodi, "ispravi nepravde počinjene usled neadekvatne sistemske podrške žrtvama, njihovim porodicama i zajednicama koje su pogođene zločinima".

Na današnjem protestu ispred škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj je izvršen masakr 3. maja ove godine porodice ubijenih i okupljeni građani izrazili su nezadovoljstvo što ni posle skoro sedam meseci od zločina nema adekvatnih odgovora na brojna pitanja koja su do sada upućivana nadležnim organima, a koja se, kako navode, tiču odgovornosti za propuste koji su doveli do zločina i one koji su se dogodili nakon toga.

Takođe su postavili pitanje odgovornosti za propuste koji su, kako su ocenili, doveli do drugog masakra u Duboni i Malom Orašju, uključujući nedostatak podrške tamošnjim porodicama i ranjenoj deci, navodi se u saopštenju.