1. decembar 2023 21:18

Vučić: Ne mislim da je moguće ceo Ohridski sporazum uvrstiti u Poglavlje 35

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Ne mislim da je moguće ceo Ohridski sporazum uvrstiti u Poglavlje 35

Foto: AP Photo/Peter Dejong

DUBAI - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne misli da je moguće da se Ohridski sporazum, u celini, uvrsti u poglavlje 35, zato što bi time, kako je rekao, de fakto zatvorili vrata za Srbiju.

Vučić je tako odgovorio na pitanje RTS-a da li je izvesnije da će takav predlog kočiti Srbiju ili je to zeleno svetlo za formiranje Zajednice srpskih opština.

Mediji su, inače, preneli da će Evropska unija tražiti od Evropske komisije da uvrsti obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i tzv. Kosova, u pregovore o članstvu između Beograda i Brisela.

Vučić je podsetio da postoje stvari koje Srbija hoće da implementira, dodajući da je to nebrojeno puta rekao i Emanuelu Markonu i Olafu Šolcu i svima drugima, kao i šta je to što je apsolutno nemoguće.

Nije kažnjivo zvati ljude iz telefonskih centara

Aleksandar Vučić je rekao danas da nije kažnjivo zvati ljude iz telefonskih centara tokom predizborne kampanje i ocenio da je to deo ozbiljne kampanje svuda u svetu.

"Kako vi mislite da ne čujete nikada građane, da ne razgovarate sa građanima, već da samo postavite kameru ispred sebe i da se obraćate sebi i da kažete "A sad vam ja kažem ovako ili onako i to je to". To je deo ozbiljne kampanje u svakoj zemlji na svetu i ništa više od toga", naveo je Vučić za TV Pink posle samita KOP 28 u Dubaiju.

Govoreći o kritikama za telefonske centre, Vučić je rekao da ga kritikuju ljudi koji bi da spreče svaku vrstu kampanje, zato što, kako je on ocenio, nemaju svoje političke stranke koje bi mogli da urade bilo šta.

Na komentar novinara da predstavnici opozicije često menjaju mišljenja u svojim nastupima, Vučić je rekao da oni mišljenja menjaju, između ostalog i pod uticajem ambasada. 

Finasijska moć jedne države se ogleda u tome koliko može da pomogne svojim građanima

Predsednik Srbije je rekao večeras da se finansijska moć jedne države ogleda u tome koliko može da pomogne svojim građanima, a da time ne povećava stopu javnog duga u odnosu na BDP, da narodu daje više novca i to je odgovorno ponašanje države.

On je komentarišući izjave da "finansijska nemoć države košta 20.000 dinara" rekao da je to finasijska moć, kao i da bi mogli mnogo više da daju novca, ali da mora da se razmišlja o trošenju novca, zbog toga jer ne znamo kakvi su izazovi pred nama.

"Uvek su mogući sukobi, a moguće je da dođe do sukoba u Južnoj Americi, pa može izbiti još jedan sukob negde drugde. Onda će nam kriza biti ne samo u oblasti energetike, već i u mnogim drugim oblastima, koja će biti mnogo veća nego što je danas. I opet će Srbija morati kao država da reaguje, kao što je reagovala tokom koronavirusa, tokom migracija, tokom sukoba u Ukrajini i na različite načine. Tako da, uvek je potrebno da imate dobru rezervu", rekao je predsednik za TV Pink.

On je naglasio da su naše devizne rezerve na istorijskom maksimumu, kao i zlatne rezerve i da na računu Republike Srbije imamo skoro 5 milijardi evra. 

Lavrov rekao istinu-kako je Zapad varao Srbiju posle Briselskog sporazuma

Aleksandar Vučić je izjavio večeras u Dubaiju da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao istinu na ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju, kako je Zapad varao našu zemlju posle potpisivanja Briselskog sporazuma.

"Lavrov je sa izvanrednom tačnošću i preciznošću definisao te stvari", rekao je Vučić za Pink.

Predsednik je, na pitanje novinara kako vidi to što je Lavrov rekao da Srbija ne može da uđe u EU i otvori novo poglavlje ukoliko ne uvede i sankcije Rusiji odnosno ne uskladi se sa spoljnom politikom Evrope, rekao da je Lavrov govorio i o mnogo važnijim stvarima za Srbiju i srpski narod.

"Nažalost, mi Srbi ne volimo da čujemo šta drugi govore, ni kada dolazi sa zapada, ni kada dolazi sa istoka. Mi bismo voleli da čujemo ad hoc negativno ili pozitivno mišljenje o političarima koje volimo ili ne volimo i to je sve. Suštinski, Sergej Lavrov je sve istinito rekao. On je govorio o mnogo važnim stvarima za Srbiju i o tome kako je to funkcionisalo od 2013. i kako su varali našu zemlju posle Briselskog sporazuma. Kako bi se dostiglo nešto što treba da se ispuni, onda se samo to ne bi ispunjavalo i onda bi se reklo Srbima - pa eto 10 godina nije ispunjeno, pa ćete dobiti i duplo manje od toga što ste tražili. To je tačno, to se sve događa", rekao je Vučić. 

Prijateljski odnos predsednika UAE prema Srbiji

Predsednik se sastao u Dubaiju, gde prisustvuje Samitu lidera, a na kome se razgovaralo o klimatskim promenama, sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan.

Vučić je u razgovoru sa RTS rekao da je šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan veliki prijatelj Srbije i da je pre njega sa njim bilateralni sastanak imao francuski predsednik Emanuel Makron, a posle njega i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kao i nemački kancelar Olaf Šolc.

"Onda vam otprilike jasno da smo u društvu onih koji su mnogo važniji u svetu od nas. Ali to pokazuje kakav je njegov iskren i prijateljski odnos prema našoj zemlji", rekao je Vučić.

On je naveo da su klimatske promene veliki problem za svet i da su katastrofalne po čovečanstvo, posebno za zemlje koje su okružene morem, što takođe utiče na ekonomije zemalja i na ceo svet. 

Očekujem srdačan razgovor sa italijanskom premijerkom

Aleksandar Vučić je rekao večeras da očekuje srdačan razgovor u nedelju, 3. decembra sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni koja dolazi u Srbiju.

Na pitanje da li će tema razgovora biti i mogućnost da se Italija aktivnije uključi u pregovore sa Prištinom o čemu je ranije govorila Meloni, Vučić je kazao da će i to biti tema, ali i bilateralna saradnja dve zemlje i ekonomski odnosi.

"Italija je jedan od najznačajnijih partnera, očekujem srdačan, dobar razgovor. Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju i to dolazi pravo iz Dubaija i to je dobra vest za ljude u našoj zemlji. To pokazuje i kako je Srbija pozicionirana i kako ima poštovanje u svim delovima sveta i verujem da su to važne stvari", rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da bi 10. decembra trebalo da dođu u posetu azerbejdžanski i bugarski predsednik povodom otvaranja interkonektora. 

Studentske kartice aktivne od danas, srednjoškolci do petka dobijaju novac

Predsednik Srbije izjavio je večeras da bi 90.000 studentskih kartica trebalo da bude podeljeno i da su one aktivne od danas, a da bi srednjoškolci novac trebalo da dobiju do petka.

On je naveo da ima oko 100.000 zahteva za studentske kartice, ali da je validirano 90.000.

"Presrećan sam što su naši penzioneri dobili tih 20.000 dinara. Verujem da će moći nešto da kupe i sebi, ali će moći da kupe i svojim bližnjima, da ih obraduju nečim. Lep dan za njih, malo naše pažnje za njihovo strpljenje i za sve ono što su za zemlju uvek spremni da učine", rekao je Vučić za RTS.

On je naveo da za srednjoškolce nema tačan dan kada će biti isplaćen novac, ali veruje da će novac jedinicama lokalne samouprave uplatiti u ponedeljak, što znači da bi do petka svi srednjoškolci, odnosno njihove majke, odnosno samohrani očevi ili staratelji trebalo da dobiju najkasnije taj novac.