4. decembar 2023 16:54

Žigmanov: Građanima je proširena mogućnost da svoja prava zaštite pred telima UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Građanima je proširena mogućnost da svoja prava zaštite pred telima UN

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog

KRAGUJEVAC - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da je u okviru nedavno usvajenog Opcionog protokola uz navedeni Pakt od strane Narodne Supštine Srbije, građanima proširena mogućnost da za svoja prava zatraže zaštitu i pred telima UN-a.

On je na panelu pod nazivom „Kultura pristupačnosti u izgradnji kulture ljudskih prava – zajedno do postizanja ciljeva održivog razvoja za osobe sa invaliditetom” koji je održan u okviru programa „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“ i povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom da su prava osoba sa invaliditetom zaštićena brojnim međunarodnopravnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala iz sistema UN, a koji su sastavni deo našeg pravnog poretka.

"Posebno se ističe Pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN-a, koji u svom fokusu ima osobe sa invaliditetom. Srbija aktivno sprovodi Program za održivi razvoj UN-a koji je na globolnom nivou usvojen uz obavezu „Da niko neće biti izostavljen“ iz razvoja", rekao je Žigmanov.

Dodao je da je realizovanje prava osoba sa invaliditetom iziskuje kontinuirani multisektorski rad, naročito u vezi rešavanja pitanja uklanjanja barijera, omogućavanja pristupačnosti osobama sa invaliditetom uslugama, proizvodima, javnim površinama, javnim ustanovama, informacijama i kulturim sadržajima.

Prema njegovim rečima, u fokusu brige i plana daljih aktivnosti su i pitanja koja se odnose na širu inkluziju osoba sa invaliditetom, na njihovo pravo na adekvatan pristup obrazovnim ustanovama, radnom mestu, pristupačnost javnom, gradskom pevozu, uslugama i servisima podrške socijalne zaštite, kao i sva ona pitanja koja su od dobrobiti za integraciju osoba sa invaliditetom u politički, društveni, ekonomski i kulturni život.

Dijalog je organizovan u saradnji sa Skupštinom Grada Kragujevca i uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija. Na skupu su predstavnice Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marijana Milankov u i Bogdana Opačić predstavile nalaze i preporuke istraživanja o pristupačnosti ustanova kulture.