6. decembar 2023 10:42

U Nišu održana nova panel diskusija u okviru kampanje "Stop femicidu!"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Nišu održana nova panel diskusija u okviru kampanje "Stop femicidu!"

Foto: TANJUG/GIZ

BEOGRAD - U Nišu je, nakon Beograda, Kragujevca i Novog Sada, održana nova panel diskusija u okviru kampanje "Stop femicidu!“, koju je pokrenulo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, sa ciljem da podigne svest građana i mobiliše organe javnih vlasti, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i medija u borbi sa ovim društvenim problemom.

U Srbiji je tokom ove godine u rodno zasnovanom nasilju ubijeno 27 žena, a u poslednjih 10 godina više od 300 žena izgubilo je život u femicidu, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić je naglasila da Ministarstvo ovom kampanjom nastoji da ukaže na ozbiljan problem u našem društvu koji pogađa ne samo Srbiju, već ceo svet.

Tu smo, rekla je Mitić, da pomognemo drugim institucijama da nađu zakonski okvir i da ubrzaju procedure.

"Od trenutka kada dođe do nasilja, neophodno je da institucije brže i bolje reaguju, jer je vreme od presudnog značaja", istakla je ona.

Prevencija femicida podrazumeva pružanje podrške žrtvama, osnaživanje žena da prepoznaju i reaguju na znakove opasnosti i osnaživanje čitavog društva da aktivno doprinosi stvaranju sigurnijeg okruženja za sve građane, bez obzira na pol.

Ministarstvo navodi da je diskusija deo šireg napora da se izgradi inkluzivno i pravedno društvo u kome je nasilje nad ženama neprihvatljivo i gde se žrtve zaista osećaju zaštićeno.

Zamenica gradonačelnice Grada Niša Dušica Davidović je rekla da je ovaj grad 2005. godine prepoznao ovaj problem.

"Imali smo tada 25 žena na mesečnom nivou koje su prijavljivale nasilje zbog čega smo otvorili Prihvatilište za žene i decu, žrtve porodičnog nasilja, a 2011. godine smo otvorili prvu Sigurnu kuću", rekla je ona.

Zahvaljujući Ministarstvu, dodala je Davidović, mi smo prostor opremili i krenuli sa radom.

"Nažalost, taj prostor nikada nije bio prazan, što svedoči o tome da nasilje u porodici postoji. Žene su se možda malo više osnažile da prijave nasilje, ali nedovoljno, možda je i zbog patrijarhalnog vaspitanja i dalje sramota govoriti o nasilju, i to je još negde prisutno u svesti i vaspitanju naših žena za ovaj deo Srbije", dodala je Davidović.

Šef Odseka u Stručnoj službi Nišavskog upravnog okruga Jelena Janićijević je naglasila da su femicid i nasilje nad ženama zastrašujuće pojave u društvu s kojima se suočavamo, a kolike su posledice ove pojave mnogi od nas ne mogu ni da naslute.

Vođa tima nemačkog Društva za međunarodnu saradnju (GIZ) "Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji" Robert Bu, rekao je da nasilje nad ženama i femicid zahtevaju svakodnevnu pažnju, posvećenost, istrajnost, a ne samo tokom "16 dana aktivizma za sprečavanje nasilja nad ženama".

GIZ će u saradnji sa Ministarstvom nastaviti da radi u ovoj oblasti tokom naredne dve godine i sprovodiće i druge aktivnosti u oblasti antidiskriminacije i rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena, dodao je Bu.