11. decembar 2023 10:49

Nenad Vuković: Gasni interkonektor Srbija-Bugarska važan za privredu i orijentaciju Srbije ka EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Vuković: Gasni interkonektor Srbija-Bugarska važan za privredu i orijentaciju Srbije ka EU

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković izjavio je danas da je gasni interkonektor Srbija - Bugarska izuzetno važan, kako za privredu Srbije i njenu energetsku stabilnost, tako i za gepolitičko pozicioniranje Srbije i njene orijentacije ka Evropskoj uniji, koja je, napominje, dosta pomogla oko izgradnje gasovoda.

Vuković je za Tanjug rekao da je gasni interkonektor vredan 94 miliona evra, koji je juče pušten u rad, takođe važan i da ostale opcije vezane za nabavku energenata budu otvorene.

Odgovarajući na pitanje da li svet izlazi iz recesije i šta ga čeka naredne godine na političkom i ekonomskom planu, s obzirom na ratna dešavanja na istoku, Vuković je rekao da na nekoliko ključnih polja dolazi do sukoba i konfrontacija određenih maksimalnih programa, kako u Izraelu, tako i u Ukrajini.

"Mislim da je tema svih tema, kada se radi o svetskoj politici, da se na određeni način ti maksimalni programi približe i da počne da se radi na primirju, zatim miru i, što je veoma važno, na obnovi. Obnova će biti neka tema, po mojoj pregnozi, sledeće godine, da ove ratom opustošene države krenu u obnovu i da to donese određeni privredni rast", kaže Vuković.

Branko Jakovljević iz Centra za društvenu stabilnost ističe za Tanjug da gasni interkonetkor Srbija - Bugarska omogućava da nekih 60 odsto sadašnjih potreba Srbije za gasom, a kako srpska privreda bude rasla to će biti nekih 50 odsto potreba, dobijamo iz nekih novih izvora, dodajući da pre svega misli na luku Aleksandropolis u Grčkoj i na azerbejdžanski gas.

"Azerbejdžan je nama jako prijateljska zemlja koja nas podržava i u našim naporima da zadržimo Kosovo u okvirima naše zemlje i sa kojom imamo jako dobru saradnju koja se temelji na ličnim odnosima između predsednika Vučića i predsednika Alijeva", rekao je Jakovljević.

Ukazao je da je 109 kilometara novog gasovoda od Niša do bugarske graniceon važno za privredu Srbije, ali i za njeno stanovništvo, koje ima mogućnost da se greje na gas, kao čistiji, jeftiniji i lagodniji vid grejanja.

"Moram istaći da je ovo drugi deo čitave priče, pošto smo pre dve godine pustili u rad nekih 400 kilometara gasovoda kroz čitavu zemlju i time doveli gasovod u brojne opštine i gradove i omogućili tim lokalnim samoupravama da dobiju nove investitore, nova radna mesta, što je važno za svakog stanovnika naše zemlje", naglasio je Jakovljević.

Govoreći o tome šta čeka svet naredne godine na političkom i ekonomskom planu, Jakovljević je rekao da lično smatra da svet polako izlazi iz recesije.

Prema njegovim rečima, mi se koncentrišemo stalno na Evropu i kad čujemo da Nemačka ima tri kavrtala zaredom pad, to je neka nova stvarnost na koju moramo da se navikenmo.

Jakovljević ukazuje da istočne zemlje Azije ipak "guraju" rast globalne ekonomije i da je zato i važna saradnja koju pokušavamo da uspostavimo, osim sa zapadnim zemljama, i sa zemljama na istoku.