13. decembar 2023 16:31

Vučić primio Orden prvog stepena Slovačke evangeličke crkve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić primio Orden prvog stepena Slovačke evangeličke crkve

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Orden prvog stepena Slovačke evangeličke crkve a.v. za izuzetne dosadašnje zasluge i podršku slovačkoj crkvi i narodu.

Orden je predsedniku uručio biskup Slovačke evangeličke crkve u Srbiji Jaroslav Javornik koji je istakao da je jednoglasno odlučeno da se Vučiću dodeli najviši zlatni Orden za sve dosadašnje izuzetne zasluge.

On je zahvalio Vučiću na svoj ukazanoj pomoći i zalaganju da slovački narod u Srbiji ima najvišu moguću podršku vrha države.

"U poslednje tri godine od kako sam postao biskup naša crkva je u mnogim oblastima procvetala zahvaljujući vama pri našoj proslavi stogodišnjice njene samostalnosti", rekao je Javornik.

Dodao je da se u budućnosti nada bratskom suživotu dva naroda i sveobuhvatnoj pomoći kako bi se Slovačka evangelička crkva u Srbiji razvijala u najboljim mogućim uslovima.

"Hvala Vam na bratskom i prijateljskom stavu kojim pokazujete da ste predsednik svih nas kojima je Srbija postojbina i otadžbina. Dostojni ste ovog odlikovanja", istakao je Javornik.

Slovačka Evangelička crkva augzburške veroispovesti u Srbiji je protestantska crkva luteranskog usmerenja, koja se po statusu ubraja među tradicionalne crkve u Srbiji.

Ovo je najveća protestantska crkva na području bivše Jugoslavije i ima oko 49.000 vernika.

Većina članova crkve živi u Vojvodini, a sedište biskupije je u Novom Sadu.