14. decembar 2023 16:26

Kragujevac: UKC dobio vrednu medicinsku opremu, predstavljen projekat nove zgrade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kragujevac: UKC dobio vrednu medicinsku opremu, predstavljen projekat nove zgrade

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUJEVAC - Kragujevački Univerzitetski klinički centar (UKC) danas je dobio vrednu medicinsku opremu, koja će smanjiti liste čekanja i omogućiti pouzdanije i brže lečenje pacijenata.

Nova magnetna rezonanca, kao i dva ultrazvučna aparata, ali i inkubatori i neonatalni respiratori za Neonatologiju, stolice za hemioterapiju i operacioni sto, nabavljeni su zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

UKC Kragujevac obišle su ministarka zdravlja Danica Grujičić i direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić. U okviru radne posete predstavljen je i projekat za izgradnju novog objekta UKC Kragujevac.

Prema rečima ministarke Grujučić, rekonstrukcija će se odvijati u dve faze.

"Najpre želim da samo otklonim sumnje svih onih koji su prethodnih dana pisali kako je UKC dobio magnetnu rezonancu umesto nove zgrade Kliničkog centra. To apsolutno nema veze sa istinom jer posle četiri godine stagnacije, što jeste činjenica, mi smo došli do toga da je urbanistički projekat već gotov i očekujem da će sutra biti usvojen" rekla je Grujučić.

Dodala je da će projekat za gradjevinsku dozvolu biti gotov do februara, a u martu biti raspisan tender za izvodjenje radova. Rok za izgradnju je tri godine. Reč je o 25.000 kvadrata novog prostora i u istoj zgradi će biti neurologija i neurohirurgija, kao i kardiologija i kardio-vaskularna hirurgija, ali i ostale klinike.

"Imaće devet etaža i zaista mislim da će to biti nešto što Šumadija zaslužuje. I to je samo početak, u toj prvoj fazi do 2025. godine biće izgradjena i garaža, a onda ćemo ići dalje na rekonstrukciju postojeće zgrade, a kasnije i na izgradnju Fizijatrije i Dečije klinike. U narednih tri do pet godina, kada sve kompletno bude završeno, ovde će biti jedan zdravstveni kompleks na ponos svih", istakla je ministarka zdravlja.

Sanja Radojević Škodrić je istakla da je ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o najvećoj nabavci dijagnostičke opreme u istoriji zdravstva u Srbiji i da će zdravstvene ustanove u Srbiji biti opremljene sa ukupno 18 mamografa, 15 ultrazvučnih aparata i 22 magnetne rezonance.

"U tom paketu se nalazi i magnetna rezonanca koju smo danas videli u Kliničkom centru u Kragujevcu. U pitanju je najsavremnji magnet, a jako je važno da na njemu mogu sada da se pregledaju klaustrofobične i gojazne osobe, što retko gde postoji. Zahvaljujući novoj magnetnoj rezonanci, za koju obuka zaposlenih kreće za dva dana, a prvi pacijenti će moći da se pregledaju već za 10 dana, više neće biti liste čekanja", rekla je ona.

Prema njenim rečima, doći će do velike rasterećenosti, izmedju ostalog, i zbog toga što je i Čačak dobio jednu magnetnu rezonancu, pa pacijenti iz ovog grada i okolnih mesta koji su do sada dolazili u Kragujevac, više se neće slati na magnet u UKC.

"Ova oprema je jako važna i zbog savremenih inovativnih lekova, koje stavljamo sve više o trošku države, jer bez adekvatne dijagnostike na najsavremenijim aparatima, ti lekovi ne mogu da daju svoj efekat. Ali, ni lekovi ni aparati ne bi imali značaj ukoliko se ne obnavljaju i ne rekonstruišu bolnice. Kao što znate od 2012.godine ukupno je obnovljeno 147 zdravstvenih ustanova, a do 2012. nismo imali nijednu rekonstrukciju", rekla je direktorka RFZO.

Istakla je da su zdravstveni radnici zapravo glavna snaga, zbog čega će država intenzivno nastaviti da ulaže u njih, kroz nova zapošljavanja i rast plata. Nastavlja se, doala je, rekonstrukcija bolnica u čitavoj Srbiji kao i ulaganje u prevenciju kada je zdravlje gradjana u pitanju.

"Daljim ulaganjima u zdravstvo dostižemo najsavremeniji nivo zdravstva ali moram da napomenem, kao direktor Fonda, sa najširim mogućim pravima. Vi znate da smo mi zemlja koja ima najšira prava u oblasti vantelesne oplodnje, a u retkim bolestima već stižemo razvijene zemlje. Kada su u pitanju inovativni lekovi, na primer za tumore dojke, ne postoji zemlja koja ima neki inovativniji lek od nas. Plan je da se u naredne četiri godine stave na listu, o trošku države, svi inovativni lekovi i da se kod nas leče sve retke bolesti", napomenula je Radojević Škodrić, ističući da u Srbiji zdravstvo ostaje prioritet broj jedan.

Ministarka zdravlja i direktorka RFZO su, zajedno sa direktorom UKC i zaposlenima obišle prostor u kome se nalazi nova oprema, ističući da je u pitanju najkvalitenija dijagnostička oprema i da stručni tim lekara Ukc Kragujevac ima sa čime da radi.

Direktor UKC Kragujevac Slobodan Milisavljević zahvalio je na novoj opremi ističući da je država prepoznala značaj Kliničkog centra u Kragujevcu kao tercijarne ustanove kojoj gravitira preko dva miliona pacijenata.

"Danas ste imali prilku da vidite prezentaciju novog izgleda zgrade Kliničkog centra na devet etaža, sa budućim rekonstruisanim Urgentnim centrom i ekonomsko-tehnički blok, kao i novu opremu u vrednosti od skoro 500 miliona dinara. Sve to stvara uslove za kvalitetnije lečenje i bolju zdravstvenu zaštitu svih ljudi koji se leče u našem Kliničkom centru ali i bolje uslove rada za zaposlene. Država Srbija je učinila mnogo za zdravstvo, ne samo kada su u pitanju bolnice i oprema, već i ljudstvo. Mi smo poslednjim kovid zapošljavanjem dobili preko 320 novih zaposlenih. Očekujemo da ćemo, uz sve ove odlične uslove, za tri do četiri godine dobiti i potpuno novi izgled Kliničkog centra", rekao je Milisavljević.

Klinički centar u Kragujevcu pored nove magnetne rezonance i dva ultrazvučna aparata za ginekologiju, dobio je i neurohirurški mikroskop, CUSA ultrazvučni aspirator, operacioni sto, operaciona lampa za Kliniku Neurohirugije. Zatim, sedam inkubatora i pet neonatalnih respiratora za Neonatologiju, a stiglo je i 15 stolica za hemioterapiju.

Nova oprema omogućiće bolju dijagnostiku a samim tim kvalitenije zbrinjavanje pacijenata.

Kako je istakla ministarka zdravlja, pred nama je značajan period reforme zdravstva u Srbiji, čemu će još više doprineti i kompletna digitalizacija zdravstvenog sistema.