19. decembar 2023 15:24

Miloš Stanić: U toku su zakonom predviđene izborne procedure, posle toga konačni rezultati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Stanić: U toku su zakonom predviđene izborne procedure, posle toga konačni rezultati

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Pre utvrđivanja konačnih rezultata izbora, Republička izborna komisija (RIK) obavlja sve potrebne, zakonom predviđene procedure, a rokovi za formiranje novog saziva Narodne skupštine počinju da teku kada se objave konačni rezultati, rekao je danas Miloš Stanić iz Instituta za uporedno pravo.

Stanić je za Tanjug kazao da su sada u toku izborne procedure, za šta je potrebno vremena, jer postoje pravna sredstva kao što su zahtev za poništenje izbora na određenim biračkim mestima, prigovori i žalbe.

 

"Ti postupci su hitni, rok za odlučivanje je 72 sata, i u slučaju ponavljanja glasanja na pojedinim biračkim mestima, glasanje se održava u roku od 10 dana", naveo je on.

Na pitanje od čega zavisi datum objavljivanja konačnih rezultata izbora, Stanić ističe da je uobičajena procedura u demokratskom društvu da se podnose žalbe i zaštite prava svih učesnika u demokratskom procesu.

"Da se utvrdi izborna volja i nakon toga, RIK utvrdi konačne rezultate glasanja, a Ustavom su vrlo jasno definisani dalji rokovi posle toga i na dalje nema ničega spornog", rekao je Stanić.

On je naveo da se konstitutivna sednica Narodne skuštine saziva u roku od 30 dana od dana utvrđivanja konačnih rezultata izbora od strane RIK-a.

Konstitutivnu sednicu Narodne skupštine saziva predsednik tog tela iz prethodnog saziva i na sednici se vrši potvrđivanje mandata narodnih poslanika.

"Potvrđivanje mandata narodnih poslanika je tehničko pitanje, gde se zapravo utvrđuje saobraznost lica koje je izabrano za poslanika, i rešenja RIK-a", kazao je Stanić.

Smatra se, napominje, da je Skupština konstituistina potvrđivanjem dve trećine mandata narodnih poslanika, posle čega prestaje mandat prethodnog saziva parlamenta i onda teku rokovi za izbor nove vlade.

 

"To je 90 dana od konstituisanja Narodne skupštine. Kandidata za predsednika Vlade, Skupštini predlaže predsednik Republike Srbije posle obavljenih konsultacija sa predstavnicima izbornih lista koje su zadobile poverenje građana i osvojile poslaničke mandate. U slučaju da se desi da Narodna skupština u roku od 10 dana ne izabere novu Vladu, ona, po sili ustava mora da se raspusti, odnosno, predsednik države donosi ukaz o raspuštanju parlamenta", zaključio je Stanić.