25. decembar 2023 16:38

Apelacioni sud ukinuo presudu za ubistvo supruge Zoranu Marjanoviću i naložio ponavljanje suđenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Apelacioni sud ukinuo presudu za ubistvo supruge Zoranu Marjanoviću i naložio ponavljanje suđenja

Foto: Shutterstock.com/Proxima Studio, ilustracija

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu, kojom je Zoran Marjanović osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene Marjanović, 2. aprila 2016. godine, i naložio da se ponovi suđenje.

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbe branilaca ukinuo prvostepenu presudu i naložio Višem sudu u Beogradu da ponovi suđenje, navodi se u odluci ovog suda.

Apelacioni sud smatra da su izreka presude i dati razlozi nejasni i nerazumljivi, kao i da su izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a imajući u vidu da je navedeno da je Marjanović svoju suprugu lišio života na svirep i podmukao način, ne navodeći u čemu se sastoje ove okolnosti.

Kako se navodi dalje u obrazloženju, prvostepeni sud nije objasnio kako je trag krvi oštećene koji je pronađen na zadnjem sedištu automobila dospeo tu i kako se taj trag dovodi u vezu sa ostalim izvedenim dokazima.

Drugostepeni sud je ocenio i da je prvostepeni sud prihvatio nalaze i mišljenja veštaka, a potom je dao sopstvenu ocenu u pogledu zatečenog traga krvi na grani u vidu slivanja sa strane kanala bliže nasipu, kao i zaključak da li bi na odeći okrivljenog morali da se nalaze tragovi krvi.

"Iako prvostepeni sud nije bio ovlašćen da data mišljenja veštaka i njihove zaključke zameni svojim mišljenjem, budući da se radi o činjenicama za čije utvrđenje i ocenu u postupku je potrebno stručno znanje, te je u navedenoj situaciji prvostepeni sud, ukoliko je izrazio sumnju u pogledu nalaza i mišljenja sudskih veštaka, kako bi otklonio sve nedoumice i sumnje, morao da odredi novo veštačenje” navodi se u obrazloženju.

Apelacioni sud smatra da to ukazju da su razlozi prvostepenog suda u ovom delu nejasni i međusobno protivrečni, zbog čega se pravilnost i zakonitost prvostepene presude u ovom delu nije mogla sa sigurnošću ispitati.

"U vezi sa činjenicom da je mobilni telefon okrivljenog tog dana od 16.38 do 17.04 bio nedostupan, prvostepeni sud u potpunosti prihvata nalaz i mišljenje sudskog veštaka za telekomunikacije, koji je rekao da je okrivljeni svoj telefon učinio nedostupnim i da se radi o svesnoj i namernoj tehničkoj radnji koja je preduzeta od strane okrivljenog, propuštajući da utvrdi i da jasne razloge na koji način je to okrivljeni svoj mobilni telefon učinio nedostupnim", navedeno je u odluci.

Sud je trebalo da utvrdi da li je okrivljeni učinio svoj telefon nedostupnim vađenjem kartice, ručnim izborom druge mreže, pa čak i korišćenjem aluminijumske folije kao prepreke za prijem signala, a što je sudski veštak izneo samo kao mogućnost, imajući u vidu izražen stav prvostepenog suda da u konkretnom slučaju nije došlo do implicitnog isključenja sa mreže, što sve nadalje ukazuje da se pravilnost i zakonitost prvostepene presude nije mogla u ovom delu sa sigurnošću prihvatiti, budući da je zahvaćena bitnom povredom.

Ovaj sud je 3.oktobra ukinuo Marjanoviću pritvor.

Viši sud u Beogradu Marjanovića je osudio na maksimalnu kaznu za krivično delo teško ubistvo od 40 godina, 22. jula prošle godina, kada mu je i određen pritvor.