9. januar 2024 17:30

Vulin: Svaki Srbin ma gde živeo mora da ima pravo na srpski pasoš i glas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vulin: Svaki Srbin ma gde živeo mora da ima pravo na srpski pasoš i glas

Foto: TANJUG/STR

BEOGRAD - Doskorašnji direktor Bezbednosno informativne agencije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin poručio je danas iz Banjaluke, gde se obeležava Dan Republike Srpske, da svi Srbi bez obzira gde da žive moraju da imaju pravo dobijanja srpskog pasoša i pravo glasa.

"Januar 9. nije dan koji su izabrali Srbi, 9. januar je izabrao Srbe. Srbi su reagovali na odluke drugih naroda, ne samo onih koji su živeli u BiH, već i na odluke velikih sila koje su rešile da pregaze volju srpskog naroda i da naprave Balkan kakav bi njima odgovarao", rekao je Vulin čestitajući svim Srbima dan Republike Srpske.

"RS je jedino što nije napravljeno po volji velikih sila", poručio je Vulin.

Komentarišući sankcije koje su SAD uvele njemu i predsedniku RS Miloradu Dodiku, Vulin je ocenio da je njihov cilj da ućutkaju svakog ko se bori za interese Srba.

Dodao je da će na ovim prostorima kada se neko bori za srpski narod pre ili kasnije biti kažnjen.

"Dodiku je kažnjena i porodica, moja nije, moji sinovi su mali, ja verujem da će, ako se ovo nastavi, i oni kako budu rasli, na neki način biti kažnjenji", rekao je on i naglasio da to nisu sankcije Dodiku već RS.

"To su sankcije koje imaju za cilj da svakom ko se glasno bori za interes srpskog naroda stave do znanja da je to kažnjivo i ne može da se radi", naveo je Vulin i dodao da se još niko nije potrudio da objasni kako je to ujednjenje Nemačke - poražene u dva svetska rata dobro za svetski mir, a ujedinjenje Srba pobednika u dva svetska rata nije.

Vulin je naveo da se lično zalaže da svaki Srbin gde god da živi treba da dobije srpski pasoš i pravo glasa na izborima.

Odnos, kako je rekao, "NATO-opozicije" prema Srbima iz RS, Vulin je ocenio kao sraman.

Dodao je da je razočaran malim odzivom birača koji imaju pravo glasa u Srbiji, a žive na prostoru RS.

"To je naša greška i smatram da je trebalo voditi kampanju i na prostoru RS, kao što to rade sve hrvatske političke partije koje se bore za svaki glas hrvatskih građana na prostoru Herceg-Bosne", rekao je Vulin i naglasio da misli da će greška biti ispravaljena na sledećim izborima.

Prema njegovim rečima, "taj oblik autošovinizma po kome Srbi iz RS, 'Republike Šumske' kako je nazivaju predstavnici NATO-opozicije", autošovinizam koji izaziva gađenje, ali izaziva strah.

"Danas ćete zabraniti državljanima Srbije iz RS da glasaju, a šta ćete sutra, možda ćete zabraniti državljanima Srbije koji žive na jugu da glasaju zato što oni tradicionalno glasaju za državotvorne partije, a ne partije natovske opozicije", naveo je Vulin i uptitao ko je taj koji određuje koji državljanin Srbije sme da glasa i koristi svoje ustavno pravo.

Dodao je da smatra da svi Srbi bez obzira gde su moraju da imaju mogućnost i pravo dobijanja srpskog pasoša, a samim tim i pravo glasa i to se u svim zemljama na svetu podrazumeva - "kada imate državljanstvo, vi glasate, gde živite je potpuno nevažno".

Vulin kaže da bi to čak i proširio - po nekim procenama između 600 i 800 hiljada državljana Srbije koji su poreklom iz RS, mogli bi da zatraže državljanstvo RS i da glasaju na izborima u RS.

"Proces ujedinjenja je započet, snaga srpskog sveta se jednostavno ne može zaustaviti, a ovo je nešto što su drugi narodi pre nas već uradili", poručio je Vulin koji je na sednici Senata položio svečanu zakletvu pred predsednikom Republike Srpske Dodikom i ostalim članovima Senata.