16. januar 2024 09:53

Rakić: U Davosu će se nastaviti rad na nalaženju rešenja prihvatljivog za Beograd i Prištinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rakić: U Davosu će se nastaviti rad na nalaženju rešenja prihvatljivog za Beograd i Prištinu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Instituta za promociju vladavine prava Veljko Rakić smatra da će se na odvojenim sastancima specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, nastaviti dalje na iznalaženju prihvatljivog rešenja za obe strane.

"Lajčak je pre neki dan pohvalio skorašnje odluke da se dogovorimo oko tablica, tako da će se nastaviti u tom smeru da se dođe do jednog konačnog prihvatljivog rešenja za obe strane", ocenio je on za Tanjug.

Rakić kaže da će se na samitu u Davosu, koji je počeo juče, razgovarati o sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku i ići ka mirnom rešavanju situacije, ali dodaje da je teško očekivati u ovom trenutku da će forum uticati na prekid ratnih sukoba.

Komentarišući odluku Evropskog parlamenta da se rasprava o stanju u Srbiji nakon izbora nađe u sredu na dnevnom redu plenarne sednice, koja će trajati do 18. januara, Rakić je ukazao da, i ako dođe do neke razolucije, ona nema obavezujuće dejstvo i dodao da ovu odluku treba razumeti kao ideju da se vidi o čemu se radi.

"Baviće se time da se nađe najbolje rešenje, da se razjasni ako ima nekih nedoumica ili nepravilnosti i da se postupak dovede do kraja u smislu neke savetodavne ideje da se pomogne Srbiji da reši probleme, ukoliko ih ima", kaže Rakić.